Barbro "Lill-Babs" Svensson – så minns vi svenska stjärnan

Så minns vi svenska stjärnan Barbro "Lill-Babs" Svensson

En av Sveriges största och mest folkkära artister, Barbro ”Lill-Babs” Svensson, har gått ut tiden. Under mer än 60 år som artist och underhållare hann hon med otroligt mycket under sin karriär, och hennes långa yrkesliv saknar motstycke. Hela framgångssagan tog sin början i ett kök i en liten by i Hälsingland.

Den folkkära artisten Barbro

Barbro ”Lill-Babs” Svensson är död, 80 år gammal. Bild: IBL Bildbyrå

Lill-Babs barndom

Den 9 mars 1938 föds Barbro Margareta Svensson hemma i köket i mamma Brittas morföräldrars stuga i byn Tå i Järvsö socken. 1949 flyttar familjen, som nu utökats med en syster och två bröder, till Stene.

Några år senare, 1953, scendebuterar Barbro Svensson. På Barnens dag i Järvsö gör hon då sitt första publika framträdande med sången ”Min vän Spiken”. Redan året därpå blir hon upptäckt av orkesterledaren Simon Brehm efter ett framträdande i radion.

Barbro "Lill-Babs" Svensson 1960

Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1960. Bild: IBL Bildbyrå

Lill-Babs som ung – upptäcks redan som 16-åring

Simon Brehm, som skulle förbli Lill-Babs manager fram till sin död 1967, tar den då blott 16-åriga Barbro Svensson till Stockholm. Där får hon uppträda på dansrestaurangen Bal Palais och samma år släpper hon sin första skiva, ”Min mammas boogie”.

Barbro "Lill-Babs" Svensson 1963

Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1963. Bild: IBL Bildbyrå

I samma veva blir det nya stjärnskottet gravid med sitt första barn. Unga ogifta mödrar hade ingen direkt hög status vid den här tiden och den unga Barbro blir förtvivlad. I dokumentären ”Lill-Babs – Leva livet” har hon berättat hur hon funderade på att ta sitt eget liv.

I programmet ”Anders knackar på”, som sändes tidigare i år, har hon berättat om rabaldret som uppstod när hon ändå valde att föda dottern Monica Svensson. Som tur var hade hon stöd hemifrån. Mamma Brita var hennes stora stöttepelare.

– Mamma fanns där, hon hjälpte mig. Jag åkte tillbaka till Stockholm efter att jag hade fått henne, för jag hade gett mig sjutton på att jag skulle visa att jag ville vara i den här branschen, har Barbro ”Lill-Babs” Svensson berättat.

Lill-Babs ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran?”

Lill-Babs blir snabbt den som försörjer hela familjen, inklusive mamma Brita och de två yngre bröderna. 1957 gör hon debut i tv och året därpå ger hon sin första folkparksshow i eget namn. Samma år ger hon sig ut på sin första egenproducerade turné och 1959 kommer det stora, publika genombrottet i låten ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran?”.

Barbro "Lill-Babs" Svensson 1973

Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1973. Bild: IBL Bildbyrå

Låten blir något av en landsplåga och ingick i Barbro ”Lill-Babs” Svenssons repertoar under hela hennes karriär. Låten säljs i mer än 125 000 exemplar och blir därmed artistens första guldskiva.

I början av 1960-talet går Lill-Babs karriär spikrakt uppåt. 1961 representerar hon Sverige i Eurovision Song Contest i Cannes, där hon sjunger ”April, april”. Samtidigt slår hon igenom stort i Tyskland, där hon medverkar i tv-shower, filmer och på skivor.

Samma år, 1961, kommer ännu en av hennes odödliga hits – ”En tuff brud i lyxförpackning” – och karriären går som tåget.

Barbro "Lill-Babs" Svensson skriver autografer 1976

Barbro ”Lill-Babs” Svensson skriver autografer 1976. Bild: IBL Bildbyrå

I början av 1970-talet får Barbro ”Lill-Babs” Svensson rollen som Annie i ”Annie Get Your Gun” som spelas på Scandinavium i Göteborg, och gör stor succé. Hon gör en rad uppmärksammade krogshower och 1982 specialskriver författaren Lars Forssell en show åt henne, vilket blir en viktig milstolpe i karriären.

Ger ut självbiografi

Efter att under många årtionden ha varit en självklar del av den svenska artisteliten, får Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1994 motta medalj av kungen för lång och trogen tjänst.

Barbro "Lill-Babs" Svensson 1994

Barbro ”Lill-Babs” Svensson får 1994 medalj av kungen för lång och trogen tjänst. Bild: IBL Bildbyrå

Två år senare ges hennes självbiografi, ”Hon är jag”, ut som hon skrivit tillsammans med Anna Wahlgren. Så här skriver hon i förordet:

”Tokstollar, tänkte jag när jag blev ombedd att skriva mina memoarer. Vad då memoarer? Jag har inte levt färdigt! Jag befinner mig på livets middagshöjd! Nåja, lite över, då. Obetydligt över.”

Barbro "Lill-Babs" Svensson med Ann-Louise Hansson och Siw Malmkvist

Barbro ”Lill-Babs” Svensson på turné tillsammans med Ann-Louise Hansson och Siw Malmkvist 1995. Bild: IBL Bildbyrå

2004 firar Barbro ”Lill-Babs” Svensson 50 år som artist med en storslagen jubileumsshow. 2010 deltar hon i TV4-programmet ”Så mycket bättre” och 2012 i ”Stjärnorna på slottet”. 2017 blir hon invald i Swedish Music Hall of Fame och hennes avtryck i den svenska populärhistorien är återigen ett faktum.

Barbro "Lill-Babs" Svensson

I mer än 60 år har Barbro ”Lill-Babs” Svensson varit en självklar stjärna på den svenska artisthimlen. Bild: IBL Bildbyrå

Lill-Babs män

Genom åren har Barbro ”Lill-Babs” Svensson varit en av pressens favoriter och hon har ofta prytt omslagen till landets tidningar. Kändisskapet har också gett upphov till spekulationer om hennes kärleksliv.

Barbro "Lill-Babs" Svensson var tillsammans med "Tysklands Elvis" Peter Kraus

Barbro ”Lill-Babs” Svensson var tillsammans med ”Tysklands Elvis” Peter Kraus en kort tid under 1960-talet, innan hon lämnade honom för Lasse Berghagen. Bild: IBL Bildbyrå

I dokumentären ”Lill-Babs – Leva livet” av filmaren och producenten Kajsa Stål, som visades på SVT tidigare i år, berättade artisten om hur illa vid sig hon tog när hon medverkade i tv-programmet ”Här är ditt liv” 1983. Plötsligt radades alla hennes före detta kärlekar upp i frack framför henne.

– Jag var jätteledsen, jag fattade inte varför de gjorde så där mot mig. För mig kändes det som om de utmålade mig som en dålig tjej, säger hon i dokumentären.

Efter en romans med Peter Kraus, som kallas för ”Tysklands Elvis”, träffar hon Lasse Berghagen i början på 1960-talet. 1965 gifter de sig. Tillsammans får de dottern Malin Berghagen 1966, men bara två år senare spricker äktenskapet.

Barbro "Lill-Babs" Svensson tillsammans med Lasse Berghagen och en nyfödd Malin Berghagen 1966

Barbro ”Lill-Babs” Svensson tillsammans med Lasse Berghagen och en nyfödd Malin Berghagen 1966. Bild: IBL Bildbyrå

Året därpå, 1969, gifter Lill-Babs om sig med den norske landslagsmålvakten i fotboll, Kjell Kaspersen. De får dottern Kristin Kaspersen 1969, och Lill-Babs jobbar mycket i Norge under den här tiden. Men också det äktenskapet tar slut och skilsmässan går igenom 1973.

Barbro "Lill-Babs" Svensson och dottern Kristin Kaspersen

Barbro ”Lill-Babs” Svensson och dottern Kristin Kaspersen 1974. Bild: IBL Bildbyrå

Lill-Babs barn

De senaste åren har Lill-Babs levt ensam, utan någon partner.

– Jag tycker också att det skulle vara roligt att träffa någon och ha ett liv tillsammans med. Men herregud, får jag inte det så har jag ju ett fantastiskt liv i alla fall. Jag har ju människor runt omkring mig, jag har mina barn, jag har mina barnbarn och jag har mina vänner, säger hon i dokumentären ”Lill-Babs – Leva livet”.

Lill-Babs tillsammans med barnen Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen.

Barbro “Lill-Babs” Svensson med döttrarna Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen i samband med Lill-Babs 70-årsfirande 2008. Bild: IBL Bildbyrå

De stora framgångarna och det hektiska turnélivet har gjort att Barbro ”Lill-Babs” Svensson i omgångar inte kunnat tillbringa så mycket tid med sina barn som hon velat.

– Jag hade dåligt samvete – jämt. Alltid. Jag gick alltid in på toaletten för där var jag ensam och där kunde jag gråta. Att inte räcka till, det har jag lidit av hela mitt liv. Sedan hade jag ju barnen med mig så ofta jag kunde, berättar hon i ”Anders knackar på”.

Lill-Babs död i cancer

Barbro ”Lill-Babs” Svensson var aktiv och verksam in i det sista. Dagen innan sin död kunde den svenska tv-publiken se henne i rollen som Gugge i säsongsavslutningen av den rosade dramakomedin ”Bonusfamiljen” i SVT.

Barbro "Lill-Babs" Svensson som Gugge i "Bonusfamiljen" i SVT

Sin sista roll gjorde Barbro ”Lill-Babs” Svensson som Gugge i ”Bonusfamiljen” i SVT. Här syns hon i säsongsavslutningen av säsong två tillsammans med Fredrik Hallgren och Marianne Mörck. Bild: Ulrika Malm/SVT

Den 3 april 2018 dör Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Bara dagar innan sin 80-årsdag den 9 mars samma år, fördes den folkkära artisten till sjukhus med hjärtsvikt. Under sjukhusvistelsen hittade läkarna dessutom en elakartad cancer, skriver döttrarna Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson i ett gemensamt uttalande på sociala medier i samband med dödsfallet.

Cancern i kombination med hjärtsvikten blev för mycket och den folkkära artisten, som dog omgiven av sin familj.

Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson skrev ett gemensamt uttalande på sociala medier

Bild: Kristin Kaspersen/Instagram

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Utvald läsning