Anna J Haag om livet efter elitkarriären: "Nu firar jag med vin och pizza"

26 okt, 2022 
AvSara Ericsson
Anna Haag, ny profil på MåBra

Längdskidåkaren Anna Jönsson Haag avslutade elitkarriären på topp men omställningen var allt annat än enkel.
– Jag vaknade upp en morgon före OS-stafetten och kände att nu är jag färdig med detta. Vi har träffat Anna som nu är MåBra-aktuell för att prata om det nya livet, målen och hur karriären format henne till den hon är i dag.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Möt MåBras nya profil Anna Jönsson HaagBrand logo
Möt MåBras nya profil Anna Jönsson Haag

Med fyra OS-medaljer och lika många i VM är Anna Jönsson Haag en av vår tids största namn inom längdskidåkning. Hon beskriver sig själv som en envis, strukturerad och grundlycklig människa som ser det mesta med en positiv syn.

– Visst kan jag bli less men jag tillåter inte mig själv att vara det för länge, det tar för mycket energi och begränsar mig.

Under OS 2018 Pyeongchang i Sydkorea klev Anna upp på silverpallen tillsammans med svenska stafettlandslaget. Samtidigt fattade hon det stora beslutet att lägga skidkarriären på hyllan.

– Valet att avsluta karriären var speciellt, jag vaknade upp en morgon någon dag före stafetten och kände ”nu är jag färdig med detta”. Och det beslutet har jag aldrig ångrat. Men att satsa hårt mot det som skulle bli mitt sista OS kostade på och jag pressade mig mer än jag klarade.

Annons

Anna hade redan innan OS påbörjat projekt vid sidan av vilket gjorde att det blev för mycket.

– Jag fick utmattningssymtom och kände att jag inte orkade göra saker som jag vanligtvis brukade ha energi till. Men tack vare att jag från dag ett fick hjälp av teamet från elitaktiva karriären kom jag snabbt tillbaka med hjälp inom både kost, psykologi och träning.

Anna Jönsson Haag, ny blogg på MåBra
Anna Jönsson Haag.

Att ställa om från elitidrottare

Under tiden som elitidrottare var varje dag strukturerad med tydliga mål och träningspass.

– Vi körde alltid det första passet vid klockan 09.00, tränade några timmar för att sedan äta och köra igång eftermiddagspasset vid tretiden.

Anna beskriver omställningen som en avgiftning.

– Jag levde med tydlig struktur, mål och upplägg vilket är svårt att ställa om från en dag till en annan. Ett drygt halvår efter att jag lade elitkarriär på hyllan blev jag gravid vilket blev ett naturligt steg i att skifta fokuset.

Annons

Vad saknar du mest från den tiden i landslaget?

– Jag saknar gemenskapen, vi blev som en familj eftersom vi tränade så mycket tillsammans och var borta på tävlingar och träningar 200 dagar om året. Och de klara målen man jobbade mot varje dag, året om.

Tränar du fortfarande lika mycket?

– Nej, men jag tränar fortfarande mot mål och har en struktur i min träning. Men nu är jag också mer medveten kring att tillgodose mina behov av fysisk aktivitet och träning. Jag blir inte en skön människa om jag inte får träna. All mental träning under åren som aktiv skapar en självmedvetenhet.

Även om Anna inte längre tävlar på elitnivå är tävlandet fortfarande en stor del av hennes liv.

– Från december till april tävlar jag nästan varje helg med lopp mellan tre till tio mil. Skillnaden nu är att jag kan fira tävlingarna med vin och pizza efteråt, det är lite som att plocka russinen ur kakan. Och den största skillnaden mot förr är ju att jag nu är mamma och har barnen med mig så det blir inte samma fokus men minst lika roligt. En annan dimension av livet jag levt hela mitt vuxna liv.

Anna Jönsson Haag i skidbacken
Anna tävlar fortfarande i längdskidåkning och åker lopp mellan tre till tio mil varje helg.

Det nya livet bortom skidkarriären har gett utrymme till nya saker. Anna berättar att hon fick tid till att åka på semester, vara med och fira födelsedagar, umgås med vänner, familj och bli mer spontan.

Annons

– Den friheten har gett mig energi och jag har kunnat utveckla nya projekt. Men jag hade också en bild av att jag skulle bli en business woman. Jag såg framför mig hur jag skulle bo i Stockholm och springa på möten men snabbt insåg jag att det inte är vad jag vill göra.

"Jag brinner för att folk ska må bra"

Även om träning alltid varit en stor del av livet så var det utmattningen och resan tillbaka som fick Anna förstå vad hon ville fokusera på.

– I min utmattning fick jag uppleva hur det är att inte må bra. Allt för många människor mår dåligt och jag vill jobba för att andra ska må bra, det är vad jag verkligen brinner för. Och då framför allt genom de verktyg jag känner till bäst – träning, kost och en bra balans i livet över lag.

Tillsammans med maken Emil Jönsson Haag driver de företag med fokus på hälsa. Paret har även gjort tv-program och skrivit böcker. Anna är utbildad personlig tränare och studerar just nu till kostrådgivare.

Annons

– Målet är att kunna coacha fler till att må bra. Vi vill även satsa mer på vårt företag med nya projekt, både inom hälsa men också inom andra områden.

Anna Jönsson Haag om träning
Anna vill coacha fler till att må bra och driver företag med fokus på hälsa tillsammans med maken Emil.

Hur är det att driva företaget ihop med Emil?

– Det funkar både fantastiskt och förjävligt att jobba ihop och vara gifta. När vi båda var elitåkare så pratade vi aldrig träning när vi satt vid köksbordet. Men nu är det lätt att vi halkar in på att prata jobb oavsett tid då man tar de chanser man får att prata när barnen inte tar allt fokus, vilket är en utmaning.

Anna beskriver Emil som visionären med stora drömmar och en idéspruta när det kommer till nya koncept. Hon själv som den strukturerade som ifrågasätter hur och var de ska börja.

– Vi är extremt olika i hur vi jobbar men tillsammans blir våra olikheter en bra match som tar företaget framåt. Så länge vi får träna och vara i balans går det bra annars kan vi lätt gå varandra på nerverna. Men det är också det som är tjusningen. Vi känner varandra så väl och vet hur vi ska pusha och bromsa varandra. Både i livet i stort men också rent karriärmässigt. Sen har vi lite egna projekt där vi inte är lika involverade båda två och det är nyttigt för oss som alltid följts åt, oavsett vad det varit.

Annons

Hur samlar du bäst energi?

– Genom att medvetet koppla bort från den digitala världen. Vi är tillgängliga konstant via alla sociala medier men ibland kan det vara bra att begränsa sig. En dag utan telefon tillsammans med familjen med god mat och frisk luft är mitt bästa sätt att samla energi.

Emil och Anna Jönsson Haag i skidbacken
Emil och Anna i skidspåret.

Är du någonsin trött?

– Ja, vissa dagar behöver jag bara ligga på soffan och fastna i en serie. Äta choklad och dricka mycket te.

Vilket är ditt bästa träningstips?

– Det viktigaste är att göra något. Att inte ha för höga ambitioner utan börja med en till två gånger i veckan utan att bränna all energi. Planera in träning likt andra saker i vardagen det kan räcka med 30 minuter åt gången. Träning behövs för livet, men kanske i olika mängder beroende på var man är i livet.

Annons

Men om man inte har motivationen?

– Det är en utmaning som många upplever. Att det är svårt att hitta en träningsform som inspirerar, men då brukar jag tipsa om att göra träningen social. Träna tillsammans med vänner eller hitta nya vänner genom träningen. Det blir så mycket roligare!

Vilket är ditt favorit-träningspass?

– Jag älskar crossfit, en kombination av styrka och flås i grupp. Jag gillar även löpning, det är ett bra sätt att rensa tankarna men det effektivaste sättet att få den där härliga endorfinpåslaget är tung styrka eller korta och tuffa intervaller.

Anna Jönsson Haag om träningspass
Anna älskar endorfinpåslaget hon får av Crossfit och löpning.

Utöver alla projekt som Anna har i pipen är hon numera även profil på MåBra.

– Det känns jätteroligt, när jag fick frågan kändes det klockrent ihop med min vision som är att folk ska må bra. Magasinet har alltid funnits där, min mamma är bibliotekarie så jag har läst tidningen mycket och jag tycker att MåBra är en klassiker som ska lyftas mer.

Annons

Vilket är ditt bästa MåBra-tips?

– Det är att prioritera sig själv och sina behov. Då blir man den bästa versionen av sig själv. Och jag lovar att omgivningen också kommer uppskatta det. Lite som på flygplanen ”help yourself first, then others...”!

Vad kommer läsarna att få ta del av i din blogg?

– Högt och lågt, jag älskar att skriva och kommer att dela med mig av min vardag, utflykter och träningstips. Allt i en skön, ärlig och ofiltrerad atmosfär.

Anna Haag med familj
Anna tillsammans med sitt barn Harry och maken Emil.

Anna Jönsson Haag

Ålder: 36
Bor: Frösön, Östersund
Familj: Maken Emil Jönsson Haag, barnen Harry (3 år) och Helge (1 år)
Gör: Driver företag inom hälsa, träning och marknadsföring samt utbildad PT-och Kostrådgivare

Läs Annas blogg på MåBra här!

Annons