Tobias Karlsson: "Jag blev starkare av mobbningen"

09 jan, 2018 
Anna Carsall
Tobias Karlsson
Dansaren Tobias Karlsson vet hur det känns att bli utsatt för mobbning – och hur viktigt det är att någon i ens närhet reagerar! Om det berättar han så engagerande att han blivit Årets talare och en av stjärnorna på våra MåBra-kvällar!
Annons

Det var i sexan och under högstadiet som ett antal elever från andra klasser ropade glåpord efter Tobias Karlsson i korridorerna.

– Jag kände mig otrygg under rasterna och följde aldrig med till uppehållsrummet eftersom mobbarna brukade hänga där. I stället vankade jag runt utanför klassrummet eller stod inne på toa och väntade tills rasten var slut. Samtidigt låtsades jag som att allt var som det skulle, inför andra. Att min isolering var självvald. Jag blev väldigt ensam i skolan.

Läs också: Christina Stielli blev lämnad av sin man: ”Att acceptera hjälpte

Så här i efterhand har Tobias reflekterat mycket kring att han, som utsatt, kände skam – när det var mobbarna som borde ha gjort det.

Annons

– Jag försökte att inte låtsas om när de skrek efter mig. Och jag skämdes inför mina klasskompisar, minns jag. Jag ville inte att de skulle se att andra behandlade mig dåligt.

Berättade du för någon vuxen?

– Nej, vad skulle de kunna göra? Så kände jag. Jag ville inte prata om det heller, ville tänka på annat när jag inte var i skolan.

Hur gjorde du för att stå emot glåporden?

– Jag höll på mycket med dans, där trivdes jag jättebra och hade många kompisar. Sedan har jag världens bästa familj. Jag har alltid känt att mina föräldrar stöttat mig. Det viktiga är att man har någon del i livet där man kan landa, där man har något att hålla sig i. Då kan man klara väldigt mycket, även om det blåser orkan utanför.

Läs också: Mia Törnblom: Livet suger regelbundet

Vad hade det betytt för dig om någon elev i skolan brytt sig?

– Det hade gjort all skillnad. Det var också det som sedan hände på gymnasiet. Då var det en klasskompis som tog kontakt och såg till att jag kom in i gemenskapen. Det här är något jag kommer att prata om på MåBra-kvällarna i mars; vilken enorm skillnad man kan göra för någon, bara genom att till exempel säga hej eller att bjuda på ett leende. Vi behöver bry oss om varandra mer.

Annons

Hur har din utsatthet under skoltiden påverkat dig som vuxen?

– I och med att jag bearbetat det kan jag känna att jag har fått en inre styrka, där jag känner tillit till mig själv. Jag vet att jag har kapacitet att klara av motgångar. Jag överlever.

Läs också: Mia Törnblom: Få andra att lyssna på dig – utan att höja rösten

Förmodligen har också bekräftelsebehovet blivit större, resonerar han.

– Jag behöver få känna om och om igen att jag är bra, att jag duger. Det är nog därför jag har valt att bli dansare där jag får stå på scen. Det ger en enormt positiv känsla, det blir som en drog.

Vad kommer du mer att prata om på MåBra-kvällarna?

– Hur man kan uppnå sina drömmar, allas lika värde och att man själv kan göra enorm skillnad för någon annan. Ofta låter vi bli att gripa in när vi ser att någon blir dåligt behandlad, av rädsla för att göra fel eller att själva råka illa ut. Men om fler vågade skulle hela samhället påverkas. Det skulle bli en varmare och tryggare plats att leva på.

Foto: Andy Prhat

 

Tobias Karlsson

Ålder: 40.

Familj: Mamma, pappa, bror.

Bor: Stockholm.

Gör: Aktuell med musikalen ”Dansa samba med mig”.

 

Lyssna på Mia på MåBra-kvällarna!

Måbra-kväll

Plats: Stockholm 6 mars & Örebro 20 mar 2018.

Läs mer och boka här!

Vi är stolta sponsorer av MåBra-kvällarna:

Annons