Alexander Abdallah: ”Jag mådde skitdåligt under Snabba Cash”

Alexander Abdallah tittar in i kameran

Alexander Abdalla spelar karaktären Salim i succéserien Snabba Cash.

TT
Här är skådisarna från "Snabba cash"
1:18

Efter reklamen: Här är skådisarna från "Snabba cash"

(1:18)

Slå på ljud

Netflixserien Snabba Cash tog hela Sverige med storm när den för drygt en månad sedan hade premiär. Den sex avsnitt långa produktionen är en spinoff, och en nytolkning, på Jens Lapidus bästsäljare med samma namn.

I serien får vi bland annat följa Salim, en känslosam kille från förorten, som tolkas av skådespelaren Alexander Abdallah. Salim är en karaktär med många lager – i ena stunden sjunger han på bröllop, omgärdad av lycka och värme. Någon timme senare mördar han en fiende från ett rivaliserande gäng.

Alexander Abdallah förklarar att han själv är långt bort från den kriminella världen. Det krävdes engagemang, insikter och research för att nå rollfigurens innersta kärna.

– Jag träffade jättemånga kriminella, både aktiva och personer som hade hoppat av. Vi pratade i timmar och till slut kom känsloskiten fram. Men ingen var så känslosam som Salim och därför ville jag göra honom så, för att det skulle vara fiktion, säger Abdallah till SvD.

Hade ångest under inspelningen av Snabba Cash

Alexander har många järn i elden. Han har medverkat i Josephine Bornebuschs serie Älska mig, han har regisserat en egen kortfilm och spelat i teaterföreställningar. Men framgången har inte kommit gratis. Alexander Abdallah arbetar hårt och tankarna snurrar för det mesta på högvarv.

Alexander Abdallah lutar huvudet mot en träskiva.

Alexander Abdallah har bland annat synts i Josephine Bornebuschs ”Älska mig”.

Fredrik Sandberg/TT

– Jag använder min hjärna på ett sätt som är så intensivt att jag ibland får ont. Jag har så många diagnoser och mycket ångest – och att tänka är det enda jag har. Ibland måste jag stänga av och i vissa perioder få hjälp, jag har gått till psykolog sedan jag var liten, säger han till SvD.

– Det går i perioder och ibland medicinerar jag. Under inspelningen av Snabba Cash mådde jag skitdåligt. Men det var också för att jag jobbade med en roll som mådde dåligt. Och för att jag gjorde min största huvudroll. Men utan min ångest hade jag inte gjort den konst jag gör, pratat eller tänkt som jag gör.

Alexander Abdallah är inte som Salim

Abdallahs föräldrar flydde till Sverige från Libanon på 80-talet och bosatte sig i Gränby, en förort till Uppsala. Där växte Alexander och hans tre syskon upp. Redan som liten sökte Alexander rampljuset och under gymnasiet antogs han som dansare till en teaterföreställning på Reginateatern i Uppsala. Då insåg Alexander Abdallah att teater var hans kall i livet. År 2018 tog den nu 28-årige skådespelaren examen från Teaterhögskolan i Malmö.

Alexander Abdallah ler mot kameran.

”Jag är en hipster”, säger Alexander Abdallah.

Karin Törnblom/TT

Det liv som Alexander lever är annorlunda än situationen som han tolkar i Snabba Cash. 28-åringen beskriver sig själv som en hipster, trots rötterna i förorten.

– Det blev ett tjafs på set mellan mig och en annan skådis. Jag fick höra att ’du är inte ens orten, du växte upp i en rikemansfamilj’ och ’du är en sån svenne’. Då skrattade jag eftersom jag vet var jag är uppvuxen, i vilken miljö och i vilken familj. Men jag vet också vem jag är nu och vad jag sänder ut för signaler. Jag är inte orten längre, jag är en hipster eller kulturperson som efter inspelningarna satte på mig Acne-jackan och åkte hem till min lägenhet på Söder.

Spelar Sam i Thunder in my heart

Alexander Abdallah har fullt upp den kommande tiden. Den 23 maj är det premiär för serien Thunder in my heart på Viaplay, där han spelar karaktären Sam. Alexander spelar mot Amy Deasismont, som även är skapare till dramakomedin. I höst släpper Abdallah dessutom sin andra kortfilm, Vi var barn då.

Amy Deasismont och Alexander Abdallah.

Alexander Abdallah och Amy Deasismont är aktuella i serien Thunder in my heart.

Fredrik Sandberg/TT

Vad som väntar längre fram i karriären vet Alexander Abdallah inte än. Kanske testar han vingarna i Hollywood, om han hittar rätt agent.

– Jag har haft möte med tre, fyra agenter i USA som är ganska feta. Men jag vill hitta en bra deal. Jag är bara 28 och det spelar ingen roll om jag är där om fem eller tio år.

Utvald läsning