RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Vill du sällan ha sex? Din lust kan vara responsiv!

10 feb, 2020 
Kvinnohand och manshand intill varandra på golvet
Det du tolkar som brist på lust, kanske bara handlar om hur du tänder sexuellt. Så här vet du om du har responsiv luststil.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sexlust behöver inte vara något spontant som dyker upp som en blixt från klar himmel.

Självklart, tycker kanske du. Vem drabbas av kåthet när den står och viker tvätt eller letar efter försvunna vantar i hallen?

Men jo, den spontana sexlusten är fortfarande ett ideal. Vi förväntas tända, snabbt och hett. I själva verket är det precis tvärtom för många människor. De har så kallad responsiv lust. Det innebär att de först måste komma i stämning – och sedan kommer sexlusten.

– Det måste hända något i kroppen för att lusten ska väckas, säger sexolog Leigh Norén.

– Du måste se, höra, tänka eller känna något som du själv tycker är sexigt eller hett. Och då kommer lusten!

Sex ska vara kravlöst

Det är med andra ord inte som att trycka på en knapp. Inte ens om du hånglar. Även då är det viktigt att inte ta för givet att lusten kickar in efter en stunds kyssar och smek.

– För vissa med responsiv lust behöver det kännas kravlöst. Och man behöver vara öppen för att lusten ska kunna dra igång, med en öppen inställning: Vart kommer det här att leda?

Annons

Man skulle kunna säga att personer som har responsiv sexlust ständigt måste bli påminda om hur härligt sex är. När de blir det, vaknar lusten. Och det måste ske om och om igen. Det här kan leda till att man feltolkar signalerna och tror att den responsiva personen inte har någon sexlust alls.

Onödig oro för att lusten saknas

– Det kan ställa till med mycket oro i onödan, säger Leigh Norén.

– Dels kan man tro att något är fel på en och det är i sig inte en lusthöjare. Och partnern kan känna sig oattraktiv, undra varför vill inte min partner ha mig?

I själva verket handlar det om att man delvis behöver anpassa sexlivet, till den som tänder på det långsamma sättet.

– Om vi vet att den andra tänder på ett annat sätt kan vi ta hänsyn till det, skapa situationer som passar olika luststilar, säger Leigh Norén.

Tror du att du har responsiv lust? Här är sexologens bästa tips:

1 Använd alla sinnen

Vi har fem sinnen. Så tänk efter: Vad kan jag lyssna, känna, smaka, se och lukta som drar igång min lust? Använd sinnena och fantisera, kanske tillsammans för att väcka lusten.

Annons

2 Satsa på kravlös beröring

Inför sexförbud. Bestäm gemensamt vad det ska gälla och hur länge. Om ni vill behöver det bara gälla exempelvis penetration eller att man behåller kläderna på och bara gosar. Det ger båda tid att bli intresserade och få lust.

3 Gör heta förberedelser

Fråga dig själv vad du gått igång på tidigare? En fantasi, ett minne, en het berättelse. Prova att börja där, för att lusten ska vakna.

4 … men mjukstarta

Att titta på porr kan vara en väg till lust. Men det kan vara bra att veta att upphetsning och äckel är som två delar på samma skala. Ju mer upphetsad du är, desto mindre lättäcklad är du. Det innebär att man kan tycka det är jobbigt med exempelvis porr, en sexnovell eller en riktigt djup kyss innan man blivit ordentligt upphetsad.

– Så börja med något mjukare och ta det gradvis, säger Leigh Norén.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Sexologen: 5 små vardagsknep som ökar sexlusten

Har du ingen sexlust? Det kan vara hyposexualitet

5 tips som tar dina orgasmer till oanade höjder

Annons