RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Vett och etikett på fest efter pandemin

01 jun, 2022 
bröllopsfest
Är du bjuden på, eller ska arrangera, bröllop, dop, student, födelsedagsparty eller bara en stor fest för första gången sedan restriktionerna släppte? Kanske har du nästan glömt vett- och etikettsreglerna vid stora sociala sammanhang – och de har ju dessutom till viss del ändrats efter pandemin. Här är en checklista.
Annons

Här är sex saker att ha i bakhuvudet för att inte riskera att skapa konstig stämning på festen. För även om mycket är ”som vanligt” just nu, ska vi inte ropa hej ännu. Fortsätt hålla lite avstånd och tänk på att det kan vara viktigt för andra.

VIDEO: Vett och etikett på fest efter pandeminBrand logo
VIDEO: Vett och etikett på fest efter pandemin

Bordsplacering

Är det du som arrangerar festen, bör du fortfarande ha avståndstagande i bakhuvudet. Ta i lite när du gör bordsplaceringen så att det finns lite luft. Många är fortfarande obekväma med att vara för nära främlingar.

Hur många bjuder man?

Visst är det frestade att äntligen få arrangera en stor tillställning? Men här har du ett bra tillfälle att kunna hålla kostnaderna nere och verkligen bara bjuda de som du genuint vill ha på din fest. Då har du också större möjlighet att faktiskt hinna prata och mingla med alla.

Annons

Känn av kramläget

Kanske får du äntligen träffa släktingar och vänner du inte sett på länge. Det kan vara frestande att vilja ge varandra en kram igen, men känn av läget. Många avstår hellre fortfarande.

Buffé

Buffé ÄR smidigt på en stor fest, och nu känns det åter ok att bjuda på en buffé. Dock kan det vara bra att dela upp så att man går och plockar mat bordsvis för att undvika att det blir en lång, trång kö.

Lekar

Tänk på att undvika lekar som innefattar onödig och nära beröring mellan människor som inte känner varandra så väl. Vid lekar som har med munnen att göra, exempelvis bära potatis på en sked, tänk ett extra varv och se till att alla har varsin sked och så vidare.

10 övriga grundläggande vett och etikettregler:

 • Kom i tid
 • Stäng av ljudet på telefonen under eventuella ceremonier eller tal
 • Håll inte för långa tal själv
 • Finns det en önskelista, följ den även om det känns fantasilöst
 • Kolla upp, och följ, klädkoden
 • Bli inte för berusad
 • Klaga inte på saker som gäst
 • Lägg inte väskan på bordet
 • Jämför inte med andra liknande fester, eller hur du vill ha det
 • Tacka för en trevlig tillställning.

  Foto: TT
SE OCKSÅ: Knepen som gör dig till en social superstjärnaBrand logo
SE OCKSÅ: Knepen som gör dig till en social superstjärna
Annons