RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Experten: Så hanterar du kärlek och uppbrott på sociala medier

07 mar, 2019 
Relationer och sociala medier – vart går gränsen?
Visste du att dina sociala medier kan räkna ut att din relation är på väg att ta slut innan den gör det? Och hur bör man hantera sitt ex och deras vänner och familj på sociala medier? Vi tog ett snack med en expert om vårt beteende online och vad det egentligen säger om våra relationer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Cecilia Victoria Kärrberg är digital entreprenör och driver tillsammans med Jenni Laapotti Digitalsnack, en mediebyrå och podd som ger företag tips och råd kring hur de ska hantera sociala medier. Hon har även ett stort intresse för hur vi beter oss privat på nätet och har fångat många intressanta spaningar om våra relationer på sociala medier.

Vi har tidigare skrivit om att forskning har visat att par som haussar varandra och relationen i sociala medier ofta är mindre lyckliga är de som håller en låg profil, något som även Cecilia Victoria Kärrberg lyfter.

– Ju mer man höjer sin relation i sociala medier, desto sämre är det oftast. Självklart gäller det inte alla, men det finns tydliga bevis på hur behovet av bekräftelse och att upprätthålla en fasad ökar när vi blir osäkra.  

Så vet Facebook att det riskerar att ta slut

Förutom att vara överdrivet positiv för att försöka övertyga oss själva och andra om att relationen är bra, finns det andra digitala signaler på att allt inte står riktigt rätt till. Förutom att partnern syns allt mer sällan i flödet, kan man ofta se att det personliga bekräftelsebehovet ökar, man lägger ut fler selfies och kanske byter profilbild. Man är också ute mer med kompisarna.

Annons

– Man kan se tydliga mönster i vissa beteenden strax före och efter ett uppbrott. Som nybliven singel besöker man till exempel sociala medier tre gånger mer än en som är i relation. Man tackar också ja till events på Facebook oftare, och börjar följa fler resebolag – man vill komma ut och göra saker helt enkelt. Två veckor efter separationen kommer den kraftigaste peaken, berättar Cecilia Victoria Kärrberg.

En annan ny aspekt av tvåsamheten i sociala medier är begreppet ”powerpar” – ett fenomen som vuxit i sociala medier de senaste åren, framförallt bland influencers. Man använder varandra som draghjälp och bygger ett varumärke kring sig som par istället för person. Men det finns risker med det menar Cecilia Victoria Kärrberg. 

– Tänk efter före. Låt inte ditt förhållande vara hela ditt liv, varken ”på riktigt” eller på sociala medier. Ha andra intressen också. Bygger man hela sitt flöde på sitt förhållandet blir det väldigt stor skillnad när man gör slut.

Annons

Mikrootrohet allt vanligare i sociala medier

Sociala medier har också gett oss ett nytt begrepp: Mikrootrohet. Gränsen för vad som är otrohet har suddats ut, på nätet är det så lätt att upprätthålla kontakter och småflörta diskret. Cecilia Victoria Kärrberg ger Snapchats Best friends-lista som exempel.

– Den visade vilka man snapchattade mest med. Men det gav upphov till så många konflikter i relationer att den togs bort. Det blev ramaskri!

Tänk på vilka relationer och beteende du hade velat att din partner hade på sociala medier och vad du själv hade tyckt var ok att din partner gjorde? Låt det vara din ram, och prata gärna igenom ämnet med din partner så att ni har samma synsätt. Då minskar risken för svek och besvikelser.

Hur outar man förhållande och uppbrott på nätet på bästa sätt?

På samma sätt kan det vara bra att prata igenom förväntningarna och synsättet på sociala medier med varandra när du träffar någon ny.

Annons

– Kolla av så att din partner är bekväm med sättet du hanterar och går ut med er relation i sociala medier, annars kan det bli klinch, tipsar Cecilia Victoria Kärrberg.

När relationen tar slut är sociala medier ofta en plågsam påminnelse om ditt ex och er relation. Det gäller att stålsätta sig och ha en strategi för att undvika destruktiva beteenden på nätet. Vissa par väljer att gå ut med ett gemensamt meddelande om uppbrottet. Då äger ni er egen story, det kan underlätta för att slippa frågor och spekulationer. Men det gör det inte mindre jobbigt att se ditt ex på sociala medier.

– Ghosta inte ditt ex, det gör bara såren större. Kanske bör du avfölja exet och hens familj och närmaste vänner tills du är redo igen? Man behöver ju inte ta bort varandra helt, man kan bara pausa inläggen ett tag. Påminns man inte om varandra hela tiden är det lättare att bearbeta uppbrottet. Kanske bör du till och med ta en total detox från sociala medier och se om du mår bättre av det, tipsar Cecilia Victoria Kärrberg.

Annons

Men sociala medier kan också ge mycket pepp till dig som nyligen blivit singel. Ändra ditt flöde så att du boostar ditt välmående och hittar nya intressen och ny motivation. Avfölj sådant du inte mår bra av och lägg till nya saker som inspirerar dig!

Källa: Social Media Today   Bildkälla: TT

Läs också:

7 tecken på att du inte är redo att vara vän med ditt ex

Här är fällorna du ska undvika efter en separation

9 saker alla par måste sluta upp med på sociala medier

10 skäl att sluta med sociala medier NU

Annons