RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Varför får kvinnor orgasm? Forskarna närmar sig svaret

03 okt, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Forskare undersöker varför kvinnor får orgasm.
Orsaken till den kvinnliga orgasmen har länge gäckat forskarna. Nu har forskare – och kaniner – kommit längre i jakten på svaret. Kanske var den från början helt livsnödvändig?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är klart att man tycker att det är en självklarhet att kvinnor ska få orgasm, precis som män. Men om man tänker rent evolutionärt så är det ju sällan evolutionen utvecklar funktioner som inte har någon praktisk användning, som till exempel att det är rättvist att få ha jämställt och lika skönt sex.

Så varför får kvinnor då orgasm om det faktiskt inte är avgörande för att vi ska kunna få barn, som männens orgasm är? Jo, för att det förmodligen var det för många år sedan. Det skulle nämligen kunna vara så att orgasmen var nödvändig för att kvinnan skulle kunna få ägglossning.

Hos många djur fungerar det nämligen så, att ägglossningen sker i samband med sex, och inte regelbundet en gång i månaden. Forskarna tror att orgasmen måste ha haft en större betydelse än bara att det är skönt eftersom den sätter igång en så komplex hormoncirkus och så många nerver är inkopplade.

Vi är som kaniner – nästan

För att få svar tittade man närmare på kaniner. Och det gjorde man för att kaniner är ett djur som har just en ägglossning som triggas igång av sex.

Annons

De gav kaninhonorna antidepressiv medicin, ett läkemedel som gör det svårare för människokvinnor att få orgasm. Det man ville se var om kaninerna påverkades genom att få färre ägglossningar om de åt antidepressiv medicin. Om ägglossningarna minskade skulle det kunna betyda att kvinnans orgasm från början var tätt sammanknuten med ägglossning, även för oss – och det visade sig att kaninerna fick färre ägglossningar när de hade sex med antidepressiva i kroppen än utan.

Så långt allt väl. Andra forskare säger att studien är intressant och att man kan vara något på spåren, men de är tveksamma till att dra sådana slutsatser. Kaniner får inte orgasm på samma sätt som vi människor får det. Hos honkaniner handlar det snarare om en strömbrytare som slås på när de har sex med en hane och att den strömbrytaren triggar ägglossningen. Det behöver inte för den sakens skull betyda att de njuter. Och även om de skulle göra det skulle det vara väldigt svårt att mäta deras njutning.

Annons

Orgasmen kan hjälpa spermierna på traven

Förutom den nya teorin så har tidigare forskning spekulerat i om den kvinnliga orgasmen har utvecklats för att kvinnan ska känna ett starkare band till sin sexpartner eller för att hjälpa spermierna på vägen genom sammandragningar.

Något vi kan vara ense om är i alla fall att vi är tacksamma för att evolutionen inte har tagit bort funktionen.

Foto: TT

Källa: PBS/Nova

 

Läs mer: 

Har ni inte längre sex? Det kan vara ”dead bedroom”

Ett aktivt sexliv påverkar hälsan mer än du tror

Annons