Vårda din relation i sommar – och överlev höstkraschen

Vårda er relation i sommar – så slipper hösten komma som en kalldusch för kärleken.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Även om man kan tro att förhållanden är som bäst efter en härlig och ledig sommar så visar tyvärr statistiken det motsatta. Under hösten ökar behovet av parterapi markant och oktober är den månad då flest personer ansöker om skilsmässa. Med september inte långt efter på listan gör det hösten till den stora separationsperioden.

Men hur gör man då för att bygga upp sin relation under sommaren för att den ska överleva när vardagen och rutinerna sätter in igen under hösten? Vi har pratat med relationsexperten och samtalsterapeuten Charlotte Sander, som driver sajten relationsexperten.

Många skiljer sig på hösten

Enligt Domstolsverket skiljer sig flest människor på hösten. Vad tror du det beror på?

– Många säger att förväntningarna på semestern, som en tid där man ska mötas och ta igen det man missat under övriga året, inte mötts – vilket kan resultera i en stor besvikelse. Med besvikelsen kommer också en känslan av att det är för mycket att ta igen. Man fastnar i bråk som inte leder någonstans, säger Charlotte Sander och fortsätter:

– Det kan också vara så att semestertiden blev spiken i kistan där man kanske gått flera år och funderat och inte hittat sätt att närma sig varandra. Det behöver heller inte alltid vara så dramatiskt utan det blir som en fin avslutning där man accepterat den förändring som man gemensamt kommit fram till under semestern.

Stärk relationen på semestern

Om man är i en relation – behöver man tänka på något speciellt under sommaren?

– När semestern kommer så längtar vi ju alla efter att få släppa alla måsten men för en disharmonisk relation så kan det här innebära att relationen kommer till halt, hur gör man när man bara ska vara tillsammans i nuet? säger Charlotte Sander och fortsätter:

– Det kan också bli så uppenbart att man inte vårdat relationer övriga elva månader och det kan kännas nästan oöverstigligt att ta itu med allt man missat. Här är det viktigt att inte låta paniken och tankar på skilsmässa ta över direkt utan att försöka hålla tanken vid att vi tar ett steg i taget i närmandet mot varandra. Här kan professionella hjälpa till.

Relationsexpertens 5 tips:

  1. Träna på att vara och bli goda förhandlare. Ta reda på vad du kan släppa så att inte prestigen och stoltheten blir det som sänker relationen. Hitta också vilka som är dina ”dealbreakers”. Kom ihåg att din upplevelse av en situation eller händelse är DIN – och samma gäller för din partner.
  2. Håll sårbarheten öppen och levande i relationen, tryck inte ner den eller göm den. Att våga visa sårbarhet kan vara det som fördjupar relationen för man släpper in varandra på ett djupare plan.
  3. Ha överseende med varandra, peta inte alltför mycket och lägg dig i småsaker. Försök att se helheten. Tänk på allt fantastiskt ni byggt upp och hur ni utvecklats tillsammans.
  4. Tänk på att ta ansvar för dig och det du tänker och känner, lägg inte över ansvaret på din partner. Detta kan bidra till rädsla och förvirring.
  5. Förlåt varandra. Var inte långsint, ta inte upp eller älta gammalt som ni en gång försonats genom. Bryt och byt mönster. Utmana varandra med exempelvis nya intressen och hobbies. Träna er på att prata om nya saker och på ett nytt sätt.

Foto: Unsplash/Haley Rivera

 

Läs mer:

10 viktiga steg till en lycklig relation

Relationsexperten: Så överlever ni kriserna

Tre saker alla sunda relationer har gemensamt

Dela på: