Därför är vänskap viktig för hälsan

Vänner som kramas

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:53

Efter reklamen: 10 frågor alla borde ställa till sin bästa vän

(0:53)

Det finns ingen som kan få dig att skratta som din bästa vän, eller hur? Inte bara vet din bästis allt om dig, utan hen vet antagligen mer om dig än vad du själv gör. En bra vän finns alltid där med en axel om du vill gråta och en champagneflaska om du vill fira. Men att bara sitta tyst i soffan och slötitta på en film känns till och med härligt i sällskap av en kompis. Att en riktig vän får en att bli glad och må bra är såklart jättebra, men vänskap är faktiskt så mycket mer än så.

En vetenskaplig artikel från Harvard Medical School visar att vänskap är lika viktigt för hälsan som nyttig kost och bra motion. Den visar också att starka vänskapsrelationer leder till minskad risk för ångest och depression. Och förutom det gör vänskap också att stressnivån i kroppen minskar, vilket i sin tur leder till bland annat ett bättre immunförsvar, en bättre fungerande mage och en bättre livskvalitet. Här är ytterligare fem anledningar till varför det är extra viktigt att värna om vänskapsrelationen.

Gigi Hadid och Kendall Jenner

Gigi Hadid och Kendall Jenner är både kollegor och bästa vänner sedan många år tillbaka!

Därför behöver alla en vän

  1. En vän förstår dig som ingen annan! Med en vän kan du verkligen vara dig själv och visa din riktiga sida. Dessutom sägs det att kvinnliga relationer är extra starka eftersom att kvinnor sägs vara naturligt mer empatiska och omhändertagande.
  2. Vänner boostar varandra på jobbet! En artikel publicerad på Harvard Business visar att kvinnliga, nära vänner på jobbet gör oss mer produktiva, villiga att göra ett bra jobb och är stärkande för karriären.
  3. Vänskap håller sjukdomar borta! Ja, nästan i alla fall. En vän är i alla fall bästa medicinen för att förhindra psykisk ohälsa.
  4. Vänner är som vin... det blir bara bättre med åren! Ju äldre vi blir, desto mer okomplicerade blir också våra vänskapsrelationer.
  5. Vänner gör att vi vågar mer! En bra vän utmanar dig, ger dig (den bittra) sanningen och tar med dig på äventyr.
Vännerna i sex and the city

Vännerna i Sex and the city vet allt om vänskap!

Du behöver inte många vänner för att må bra

Men att hitta vänner, speciellt i vuxen ålder, är inte alltid lätt och visst kan kroppen koka av avund när bilder på stora kompisgäng dyker upp i ens flöde... Nästa gång du känner den känslan av utanförskap kan du tänka på att en ny studie visar att det också finns fördelar med att ha få vänner! Forskarna pekar på att vi föredrar vänner som i sin tur inte är fullt upptagna med ett dussin andra vänner.

Foto: TT

Redaktionens tips

60 frågor alla borde ställa till sin bästa vän

5 sätt att visa dina vänner att du verkligen bryr dig om dem

Studie: Därför är det en fördel att ha få vänner

Dela på: