5 anledningar till att vänner är så bra för hälsan

bästa vänner är bra för hälsan

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Visst ligger det något i det här med att vänner är familjen som du har haft möjlighet att välja själv? De finns där när man behöver tröst, plockar ner en på jorden om man svävar iväg och gör livet roligare att leva. Men att ha en vän är också bra för hälsan, på flera olika sätt. Vänner kan till och med göra att vi lever längre.

1 Vänner ger mening & sammanhang

Att ha vänner har faktiskt positiv påverkan på vår hälsa och kan göra att vi lever längre. Det ger oss mening och ett sammanhang och äldre personer är extra beroende av att ha människor de tycker om omkring sig.

2 Vänner ger humöret ett lyft

Vänner är inte bara bra på att lyfta humöret när man känner sig lite låg genom att säga rätt saker. Det finns också studier som visar att nära relationer gör oss lyckligare generellt.

aktiskt smittar också glädje – så om din vän blir glad, blir du glad och kanske glädjer du en annan vän, som glädjer ytterligare en vän … Så glöm inte att meddela dina vänner när du är extra glad!

3 Vänner kan hjälpa dig ner i varv

Vänner kan inte bara hjälpa dig att lugna ner dig när något har hänt som du känner dig upprörd över, eller ge dig utsöndring av lugn och ro-hormonet oxytocin med en kram eller klapp på kinden. Det går djupare än så.

Om vi känner oss ensamma kan det nämligen öka produktionen av stresshormonet kortisol, vilket i förlängningen kan leda till allt ifrån högt blodtryck till sämre immunförsvar. Att omge sig med vänner gör oss alltså lugnare på flera plan.

4 Vänner kan hjälpa dig genom sjukdom

Man vet att man har en riktig vän när hen knackar på när man ligger hemma sjuk och lämnar över soppa, juice och en krya på dig-blomma. Men det kan faktiskt också vara viktigt med vänner om man blir riktigt sjuk.

En studie gjord på kvinnor med bröstcancer i Kina visade att vänskap, tillsammans med upplevd bra livskvalitet, var viktiga faktorer i kampen mot cancern.

5 Vi håller lättare formen med vänner

Finns det något som motiverar en att hålla i träningen mer än en träningskompis? Flera studier visar att om vi tränar med vänner så är det större chans att träningen blir av, vi bränner mer kalorier, tar i lite extra och tränar mer regelbundet. Snacka om hälsohöjare!

Foto: TT

LÄS MER:

Stresscoachen: Vänskap är läkande – så hittar du nya vänner

5 saker du kan säga till en vän som mår dåligt

Olika typer av vänner som ALLA borde ha i sitt liv!

Dela på: