RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Vanliga anledningar till att du och din partner slutar ha sex

30 apr, 2019 
Är din sexlust mer eller mindre lika med noll? Här är fem vanliga anledningar till att du inte känner för att ligga lika mycket som förut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att suget efter sex går upp och ner genom livet är helt normalt, inte minst när man befinner sig i en längre relation. Ibland finns lusten där, ibland inte alls – och det är inte konstigt. Håller det minskade suget i sig över tid kan det däremot vara läge att undersöka varför man känner som man gör och försöka hitta en lösning på problemet.

Här är fem vanliga anledningar till att sexlusten sviker:

1. Du och din partner pratar inte om sex

Kommunikation är nyckeln till framgång – inte minst i kärleksrelationer. Att våga prata om sitt minskade sug kan mycket väl hjälpa en att komma över tröskeln och känna lust igen. Våga också att prata om fantasier och begär, osäkerheter och dilemman. Det gör att du och din partner kommer närmare varandra, och känner ansvar och engagemang i varandras drift och lust.

2. Era förväntningar är orealistiska

I grund och botten handlar sex om närhet och intimitet, men olyckligtvis glömmer många bort det. I stället förväntar vi oss att det ska vara omvälvande fantastiskt varje gång vi äntrar sängkammaren – vilket leder till både prestationskrav och besvikelse. Det här kan i sin tur kan frambringa mindre – eller helt utebliven – lust. Släpp därför kraven och njut av varandra, för det är vad som verkligen spelar roll.

Annons

3. Hälsan sviker och självkänslan svajar

Fysiska och psykiska åkommor kan påverka sexlusten negativt, detsamma gäller vissa typer av läkemedel. Känner du ett minskat sug efter sex samtidigt som du märker av förändringar i ditt humör eller din aptit kan det därför vara bra att uppsöka läkare och kolla så att allting står rätt till. Ytterligare en anledning till minskad lust kan vara att man inte känner sig bekväm i sin kropp eller att man har komplex som hindrar en från att komma i rätt stämning.

4. Ni känner er stressade och pressade

En av de vanligaste anledningarna till minskad sexlust är trötthet och stress. Och för att få tillbaka lusten finns det egentligen bara en lösning – att bli snällare mot sin kropp. Ät näringsriktig och nyttig mat, motionera och prioritera alltid återhämtning. Ju bättre vi mår, desto mer sexlust har vi. Blir pressen på att ha sex istället en stress? Testa att schemalägga era sexsessioner. Det låter oromantiskt, men kan vara en bra lösning. Ingen har sagt att sex måste vara spontant.

Annons

5. Ingen av er tar nya initiativ

Ibland kan det behövas lite extra krydda för att hålla gnistan vid liv. Det svåra är att våga ta initiativ till att testa nya saker – speciellt när man inte vet hur förslagen kommer att tas emot av ens partner. Men försök att se bortom det och ta steget för att utveckla er sexualitet. Bryt rutiner och våga testa nytt, samtidigt som ni har roligt. Med andra ord – släpp era hämningar, och var inte rädda för att berätta hur ni känner.

Artikelinspiration: Huffington Post
Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

6 tecken på att du inte är längre är kär i din partner

därför borde du och din partner testa att byta sängsida

6 små relationsbovar – som kan skapa stora problem

Annons