RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Tjatsex – det förklädda övergreppet: Här är tio exempel

13 okt, 2020 
Tjatsex är en form av övergrepp som ofta sker genom manipulering eller emotionell utpressning. Det finns många variationer av tjatsex. Vi har samlat tio exempel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

TV: 5 gemensamma nämnare hos par som skiljer sigBrand logo
TV: 5 gemensamma nämnare hos par som skiljer sig

Tjatsex är en form av sexuell utpressning. Trots att ordet förvirrande nog innehåller ordet ”sex” så saknas här samtycke och borde heta något annat. Trots samtyckeslagen är i dagsläget bara vissa fall av tjatsex straffbart, även om det aldrig är okej att utsätta någon för påtryckningar. Det finns många variationer av ofredande och övergrepp.

Tio exempel på tjatsex:

  1. Ditt första nej blir inte respekterat. Du har redan sagt ”nej”, ”inte nu”, ”kanske sen”, ”jag är för trött”, ”jag har inte lust” eller avfärdat en smekning – och får trots det verbala eller fysiska påtryckningar.
  2. Kommentarer i stil med ”tycker du inte om mig?”, en typ av gaslightning, där fokusen förflyttas från ditt nej till påtryckarens känslor.
  3. Att vid avvisande få kommentarer om ”blue balls” – när mannen får värk i pungen på grund av långvarig upphetsning utan utlösning. Ännu en form av fokusförskjutning från ditt nej.
  4. När du får frågor som ”Kan du inte ställa upp?” – Nej, det går inte att ställa upp, eftersom sex innebär samtycke och sex utan samtycke betraktas som våldtäkt.
  5. Personen tafsar sexuellt på dig trots att du sover, försöker vila, låtsas sova eller på annat sätt inte ger respons eller kan samtycka.
  6. En förklädd övernattning. Du erbjuds eller själv erbjuder sovplats till en vän, dejt eller bekant. Du kanske till och med klargjort innan att du inte vill ha sex eller bara tänker sova, men blir trots det utsatt för närmanden.
  7. Du uttrycker att du inte har lust, och får frågan om du ändå inte kan ”Hjälpa till lite?”
  8. När du inte vill, och då blir utsatt för passiv eller direkt aggressivitet. Personen kanske straffar genom tystnad, blir grinig eller hotar.
  9. Du uttrycker att du endast vill ha närhet, exempelvis mysa, kramas eller få massage – men det leder till att du blir utsatt för olika typer av sexuella närmanden.
  10. Din partner pratar negativt om ert sexliv framför andra. Exempelvis med kommentarer som att hen ”aldrig får ligga”.

Tjatsex: Vad säger lagen?

Studie: Därför stannar vi i destruktiva förhållanden

Så hanterar du din partners svartsjuka – och din egen

Annons