7 varningstecken på att din relation inte är så lycklig som du tror

Par i soffan
Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partner
0:55

Efter reklamen: Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partner

(0:55)

Slå på ljud

Alla relationer har sina toppar och dalar – ibland långa och djupa sådana. Men så länge ni hittar fina stunder mellan tuffare perioder och båda strävar framåt mot gemensam lycka har ni en bra grund att stå på.

Men, väldigt många stannar också allt för länge i olyckliga relationer. Men har barn ihop. Det är bekvämt. Du vill inte såra någon. Hur börjar man om?

Att stanna i en relation som inte får dig att må bra kan till slut gå ut över din egen hälsa, både fysiskt och psykiskt. Det hindrar också både dig och din partner från att hitta ett lyckligare liv på annat håll.

Varningstecknen på en dålig relation

Parterapeuten Lissy Abrahams går på sajten MamaMia igenom några vanliga tecken på att lyckan kanske inte är helt äkta utan något man intalar sig. Känner du igen dig eller din partner kanske det är dags för en förändring. Om det är parterapi eller separation är upp er och hur illa det är.

1. Att leta bekräftelse på annat håll

Om inte din relation får dig att känna dig sedd och älskad letar du bekräftelse på annat håll. Det kan vara genom vänner och nya bekantskaper, eller genom sociala medier.

2. Att rationalisera ursäkter

Du hittar ursäkter för ditt eller din partners beteende, både för att slippa möta sanningen och slippa tappa ansiktet. Det gör också att du undviker ditt personliga ansvar i att ert förhållande är på väg utför.

3. Att projicera problem på andra

Istället för att ta itu med dina egna problem börjar du analysera och försöka hjälpa till i alla andras bråk och relationsstrul.

4. Att lägga orimligt mycket fokus på annat

För att undvika att känna efter på riktigt ser du till att fylla livet med aktiviteter och andra distraktioner som ger dig bekräftelse och lycka. Kanske jobbar du mer än du behöver, tränar stenhårt eller försjunker i skapande.

5. Att överdriva de lyckliga stunderna

Du överdriver hur bra och mysigt ni har det och skapar en fasad utåt, men faktiskt inte bara för dina följare i sociala medier, utan även för dig själv. Till slut tror du på det.

6. Att skapa avstånd

Närhet är en viktig del av ett lyckligt förhållande. Har er lust att vilja vara nära varandra dött ut ser du till att inte riskera att hamna i situationer där du tydligt behöver avvisa din partner – omständigheterna gör det av sig själv. Här är några exempel:

  • Man kan inte ha huvudvärk varje kväll, men kanske har du ont i ryggen eller mycket på jobbet lite väl ofta? Så kan det naturligtvis vara ibland. Men då kan en stunds närhet från partnern vara det du behöver för att det ska kännas bättre, istället för att skjuta bort hen.
  • Du ser till att ni sällan är ensamma, det är alltid barn eller vänner i närheten. Dejter på tu man hand prioriterar ni aldrig tid för, det finns alltid annat som är viktigare.
  • Du muckar bråk och skapar dålig stämning för att undvika att hamna i intima situationer.
  • Du är kritisk, sur och anklagande mot din partner. Det här är beteende som vi vet är både oattraktiva och därför mycket effektiva för att skapa avstånd mellan er.

7. Förnekelse

Grundläggande för alla de ovanstående punkterna är förnekelsen av vad som faktiskt pågår. Du stänger in känslorna och lever på med övriga delar av livet. Men det syns ofta igenom mer än man tror. Ta kommandot över ditt liv och ansvar för din egen lycka.

Foto: TT

Utvald läsning