9 vanliga men giftiga tankar som förstör din relation

förstör relation tankar
5 tecken på att du ha träffat den rätta
Slå på ljud

Ibland hamnar vi i dåliga perioder i ett förhållande och kansek känner att vi inte riktigt förstår vår partner. Istället för att lösa problemen är det då lätt att ramla in i nedåtgående tanke-spiraler som förstör för oss, utan att vi ens tänker på det.

Vi tänker kanske att hen ”aldrig lyssnar”, eller tycker att hen borde veta vad vi tänker att vi varit tillsammans så länge nu och nästan begär att hen ska kunna läsa våra tankar.

Bryt tankarna innan det är för sent

När vi börjar tänka dåliga tankar om vår partner så kan det bli farligt. För om vi tänker dem tillräckligt ofta så blir det till våra sanningar.

Men om vi bryter de negativa tankarna så får vi istället möjlighet att bygga bättre kommunikation, empati och förtroende med vår partner – förutsatt att hen är med på tåget förstås. En möjlighet att jobba igenom problemen och hitta lösningar, det menar psykologen Jeffrey Bernstein hos Psychology Today.

Destruktiva tankar som förgiftar

Här är nio destruktiva tankar du ska se upp med, enligt Bernstein, för att inte förgifta ditt förhållande.

1 Du tänker att din partner inte kan

Du ser din partner som att hen antingen alltid gör fel, eller aldrig gör det rätta. Istället för att tänka att hen gör på sitt sätt.

2 Du drar katastrofala slutsatser

Du överdriver när din partner gör något du uppfattar som negativt. Istället för att se situationen precis för vad den är.

3 Du tänker att hen borde

Du tänker att din partner borde veta vad du behöver och därför möta dina behov, utan att du behöver be om det. Trots att din partner inte kan läsa tankar.

4 Du märker din partner negativt

Du bestämmer dig för att din partner är negativ, orättvis, slarvig, lat … Eller har andra negativa egenskaper som blir sanningar för dig. Och förlorar på så sätt förmågan att se hens positiva egenskaper.

5 Du skyller allt på din partner

Du har svårt att se din egen del i era problem och låter allt gå ut över din partner. Det är bara hens fel om något inte blir bra, eller hens fel att du mår som du mår.

6 Du får emotionell kortslutning

Om du känner dig övertygad om att du inte kan hantera din partners känslor, eller tvärt om, så uppstår en emotionell kortslutning. Det känns helt enkelt inte som att ni kommer att komma vidare eller att det går att resonera sig fram till någonting. Du bestämmer dig för att det är så och ger upp, utan att ge det en chans.

7 Du har överaktiv fantasi

Du drar negativa slutsatser om din partner, som inte är verklighetsbaserade. Till exempel tänker att ”om hen är så upptagen så måste det bero på att hen har en affär vid sidan om”.

8 Du försöker överlista din partner

Du tänker, utan grund för det, att du ska överlista din partner som har (bara enligt dig) dolda motiv. Till exempel så tänker du att hen bara är extra snäll en dag för att hen vill ha något annat.

9 Du drar in ditt förflutna

Om du har kvar tankar från saker som hänt dig i det förflutna kanske du överför det på din partner. Du tänker till exempel ”hen är precis som alla andra som bara …”

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

Hemligheten som får din relation att hålla (nej, det är inte kärlek)

7 enkla småsaker som kan stärka er kärleksrelation

4 tecken på att din relation är nära slutet

Utvald läsning