5 personlighetsdrag som mellanbarn oftast har – även som vuxna

mellanbarn med sina syskon

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Är du mitterst i en syskonskara? Då känner du förmodligen igen dig i att behöva anpassa dig till både äldre syskon och yngre syskon. Eller i att kanske inte ha någon riktigt given roll i familjen?

Det finns en teori om att ordningen vi föds i påverkar våra personligheter på olika sätt. Medan äldsta syskonet vill leda, prestera, ta ansvar och är försiktig ska enligt teorin yngsta barnet istället vara bortskämda och kräva mer uppmärksamhet.

Mellanbarnet kommer enligt teorin istället lite i kläm och kan ha svårt att hitta sitt sammanhang och även för att stå upp för sig själv.

mellanbarn med storasyster

Enligt psykologen Paulette Sherman ligger det en hel del i de här teorierna. Hos Mindbodygreen listar hon några av dragen som mellanbarn ofta har:

1 Mellanbarn är bra på att förhandla

Ett mellanbarn måste ofta kompromissa under uppväxten, de har både äldre syskon och yngre syskon att anpassa sig efter. Det här gör att de ofta blir bra på att förhandla och fredsmäklare.

2 Mellanbarn är tävlingsinriktade

För att inte bli överglänst helt av ett äldre syskon så blir ofta ett mellanbarn tävlingsinriktat och vill vara bättre. Det kan handla om allt ifrån idrott till betyg i skolan.

Forskningen visar: Att ha systrar gör en till en bättre person

3 Mellanbarn är anpassningsbara

Eftersom mellanbarn gärna vill passa in överallt, kanske för att de inte har någon jättetydlig roll i familjen, så anpassar de sig ofta och är flexibla.

4 Mellanbarn är självständiga

Det är inte ovanligt att mellanbarn känner att det behöver klara sig själva redan som ganska små. Det gör att de ofta blir självständiga tidigt och det hänger kvar högre upp i åldrarna också.

mellanbarn med sina syskon

5 Mellanbarn är bra vänner

Eftersom mellanbarn inte alltid hittar en given roll i sin familj så kan de leta efter sammanhang att tillhöra utanför familjen och vara måna om att passa in där. Det gör att de kan lägga stort fokus på vänner.

Har mellanbarn bara bra sidor?

Har mellanbarn inga lite sämre sidor då? Jo, en sak som man kan se hos mellanbarn är att de kan kräva uppmärksamhet på olika sätt när de inte får den.

Om ett mellanbarn känner sig ignorerat eller försummat så kan det alltså märkas med besked.

Quiz: Känner du igen kändisarnas syskon?

Källa: Mindbodygreen, Foto: TT

Kändisarna som har riktigt framgångsrika syskon

6 gånger kända kvinnor (i stor skala) backat sina medsystrar

Dela på: