RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

5 personlighetsdrag som mellanbarn oftast har – även som vuxna

22 apr, 2021 
mellanbarn med sina syskon
Har du både äldre syskon och yngre syskon? Är du alltså ett mellanbarn? Då kanske du känner igen dig i de här personlighetsdragen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vilket av syskonen är bäst?Brand logo
Vilket av syskonen är bäst?

Är du mitterst i en syskonskara? Då känner du förmodligen igen dig i att behöva anpassa dig till både äldre syskon och yngre syskon. Eller i att kanske inte ha någon riktigt given roll i familjen?

Det finns en teori om att ordningen vi föds i påverkar våra personligheter på olika sätt. Medan äldsta syskonet vill leda, prestera, ta ansvar och är försiktig ska enligt teorin yngsta barnet istället vara bortskämda och kräva mer uppmärksamhet.

Mellanbarnet kommer enligt teorin istället lite i kläm och kan ha svårt att hitta sitt sammanhang och även för att stå upp för sig själv.

mellanbarn med storasyster

Enligt psykologen Paulette Sherman ligger det en hel del i de här teorierna. Hos Mindbodygreen listar hon några av dragen som mellanbarn ofta har:

Annons

1 Mellanbarn är bra på att förhandla

Ett mellanbarn måste ofta kompromissa under uppväxten, de har både äldre syskon och yngre syskon att anpassa sig efter. Det här gör att de ofta blir bra på att förhandla och fredsmäklare.

2 Mellanbarn är tävlingsinriktade

För att inte bli överglänst helt av ett äldre syskon så blir ofta ett mellanbarn tävlingsinriktat och vill vara bättre. Det kan handla om allt ifrån idrott till betyg i skolan.

3 Mellanbarn är anpassningsbara

Eftersom mellanbarn gärna vill passa in överallt, kanske för att de inte har någon jättetydlig roll i familjen, så anpassar de sig ofta och är flexibla.

4 Mellanbarn är självständiga

Det är inte ovanligt att mellanbarn känner att det behöver klara sig själva redan som ganska små. Det gör att de ofta blir självständiga tidigt och det hänger kvar högre upp i åldrarna också.

mellanbarn med sina syskon

5 Mellanbarn är bra vänner

Eftersom mellanbarn inte alltid hittar en given roll i sin familj så kan de leta efter sammanhang att tillhöra utanför familjen och vara måna om att passa in där. Det gör att de kan lägga stort fokus på vänner.

Har mellanbarn bara bra sidor?

Har mellanbarn inga lite sämre sidor då? Jo, en sak som man kan se hos mellanbarn är att de kan kräva uppmärksamhet på olika sätt när de inte får den.

Om ett mellanbarn känner sig ignorerat eller försummat så kan det alltså märkas med besked.

Källa: Mindbodygreen, Foto: TT

Annons