Konfliktfylld relation till din svägerska? Så sätter du gränser
Känner du en klump i magen vid tanken på att det snart är släktträff? Är det din svägerska som gång på gång får dig att må dåligt när ni ses?
För en del kan relationen till sin svägerska vara en utmaning – fylld av små pikar eller osynliga tävlingar. Till slut kanske varje släktträff börjar kännas som en prövning.
Charlotte Sander är samtalsterapeut och grundare till sajten relationsexperten.se, hon berättar att det inte är ovanligt att hon möter personer som har problem med sin svägerska.
– Många skäms över att de inte kommer överens med sin svägerska. Dels kanske man lägger mycket skuld på sig själv, och dessutom vill man nog gärna att relationen med svägerskan ska fungera, inte minst inför sin partner, säger hon och fortsätter:
– Jag tror att det värsta man kan göra är att tiga och låta saker byggas upp, så att de blir värre och värre. Till slut leder det inte bara till en implosion, utan till en explosion – vilket faktiskt kan påverka kärleksrelationen negativt. Det kan till och med leda till skilsmässa eller separation. Jag har stött på det i mina samtal med klienter, säger Charlotte Sander.
Därför blir det konflikter med svägerskan
En vanlig orsak till konflikter är att man helt enkelt har olika syn på saker och ting.
– Det kan handla om allt från barnuppfostran och när man ska fira julafton, till hur många julklappar som ska köpas. Eller om man planerar att semestra tillsammans – hur hushållssysslor ska fördelas, vem som ansvarar för barnen och vilken tid de ska sova.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Konflikter kan också uppstå i vardagen, till exempel genom kommentarer från svägerskan som upplevs som kritiska eller elaka. Det kan leda till att man svarar med samma mynt.
– I vissa fall kan det bottna i avundsjuka. Du kanske vill ha någonting som den här svägerskan har, en plats i släkten. Som är självklar för svägerskan. Men något som inte känns lika självklart för dig.
Charlotte Sander berättar att det också kan handla om svartsjuka.
– Vilket i det här läget betyder att du är rädd för att partnern ska välja svägerskan eller släktens sida, säger hon.
Så sätter du gränser till din svägerska
Börja med att prata med din partner om vad du upplever i relationen till svägerskan.
– Det handlar om att skapa trygghet och kunna fråga: ”Är det bara jag som överreagerar och är galen, eller ser du också det här? Är jag ensam i det här, eller står vi tillsammans?” Det är det första steget, för du och din partner är kärnan och det är där vi måste utgå ifrån.
Det är viktigt att tillsammans reflektera över om de gränsdragningar man gör är rimliga.
– Hur långt är vi beredda att gå? Handlar det om oss? Handlar det om mig? Eller handlar det om vad som är bäst barnen? Här krävs en viss mognad och förmåga att se situationen i ett större perspektiv.
När du och din partner har kommit överens så kan du prata med din svägerska.
– Försök ha en så kärleksfull dialog med svägerskan som det bara går. För jag tänker målet bör väl ändå vara att man ska kunna umgås tillsammans. Så till vidare om inte svägerskan är fullständigt gränslös. Att det är ”your way or the highway”. Sådana människor är ju över lag jobbiga att ha att göra med.
Men om inga sådana problem finns i relationen så kan du lyfta frågan på ett öppet sätt.
LÄS OCKSÅ: 10 dejtingtips – så lyckas du med dejtingen under "cuffing season"
Expertens 3 tips till dig som har en dålig relation till din svägerska – gör så här
- Reflektera över situationen
- Prata med din partner om problemen
- Berätta om problemen för svägerskan
Ta dig tid att reflektera över problemen i er relation. Vad är det som får dig att känna som du gör?
Prata med din partner om situationen och bestäm sedan hur ni ska gå vidare. Ska ni ge det lite tid för att se om något förändras av sig självt, eller är det bättre att ni tar upp det med svägerskan direkt?
Hitta en lämplig tid och plats där du pratar med din svägerska. Försök att lyfta problemen så varsamt som möjligt. Målet är att relationen ska bli bättre.
– Du kan säga: ”När du gör så här och det här händer, så mår jag dåligt” och ”jag känner faktiskt det här och kan vi prata om hur vi kan mötas i det här? ”.
Det handlar om att skapa en dialog snarare än att anklaga.
– Tänk mjuka tankar, så att du inte bara tänker på dig själv. Du kanske känner att du ofta hamnar i ett läge där du behöver skydda ditt och stå emot svägerskan, men kanske borde ni försöka inkludera varandra mer.
Att hantera en konfliktfylld relation kräver ibland att man ser saker ur ett större perspektiv.
– Om man har valt att gå in i ett äktenskap med sin partner, tänker jag att det är klokt att även tänka långsiktigt när det gäller relationen till släkten och förhoppningsvis även till svägerskan. Det kan vara värt att försöka ha en öppen och ärlig dialog.
LÄS OCKSÅ: 4 tecken på att din relation är över – och att du stannat för länge