RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Sommarsex - mycket mer än bara närhet!

18 jul, 2011 
Annons

Nu kan du inte skylla på huvudvärk längre. Lite aktivitet i sängkammaren kan nämligen bota just den åkomman. Och sex har fler hälsofördelar än så, här är några ytterligare förvånande fakta.

Skippa stressen

En stor hälsovinst med ett aktiv sexliv är dess positiva inverkan på stressrelaterade symtom. Enligt studier från Skottland, där 24 kvinnor och 22 män fick bokföra sina sexuella aktiviteter.

Testpersonerna utsattes sedan för stressande situationer, som exempelvis att tala inför publik. De personer som nyligen hade haft sex påverkades mycket mindre av situationens stress än de andra deltagarna.

Lev längre

Ett aktivt sexliv bland äldre ökar inte risken för stroke. Den utbredda myten vill brittiska forskare gärna slå hål på. I en av många studier fann de inget samband mellan stroke och sex, och då analyserades över 900 män under 20 års tid.

Däremot fann de att män som hade sex två gånger i veckan halverade risken för hjärtattack med dödlig utgång, jämfört med de män som hade sex mindre än en gång i månaden.

Annons

Dessutom löper män en minskad risk att utveckla prostatacancer om de är sexuellt aktiva.

Sov bättre

Vid närhet och orgasm frisätts må-bra-hormonet oxytocin. Förutom att det stärker banden till dem vi tycker om har samma hormon en god inverkan på sömnen. Och bra sömn ger hälsofördelar som sundare vikt och stabilare blodtryck. Nu vet du vad du kan prova nästa gång den ljusa sommarnatten envisas med att hålla dig vaken…

Oxytocinet har också en smärtstillande effekt. I tidskriften Bulletin of Experimental Biology and Medicine, publicerades ett test där 48 deltagare inhalerade oxytocin.

Testpersonerna blev sedan utsatta för smärttester, där det framgick att de ökat sina smärttolerans avsevärt på grund av hormonet.

Källa: webmd.com

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons