RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Snygga personer tjänar mer – men är sämre på förhållanden

29 mar, 2017 
Många fördelar kommer med "rätt" utseende – men kärleken är inte en av dem, det visar en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är bevisat av forskare många gånger om: Personer som uppfattas som attraktiva får mer uppmärksamhet i skolan och på jobbet – OCH får i genomsnitt bättre betalt än sina vanliga dödliga till kollegor.

Men nu har forskare upptäckt att det finns ett område där snyggingarna inte gynnas – och det är i kärlekslivet. Visst, de kanske får ligga mer i unga dagar, men när det gäller långvariga och lyckliga förhållanden är det ”normalsnygga” som är vinnarna.

Studien som visar detta har gjort vid Harvard University och University of La Verne i Kalifornien, och består egentligen av fyra studier för att ta reda på om det finns något samband mellan attraktivitet och förhållandelängd.

Läs också: 10 tecken på att du är i ett dåligt förhållande

I den första fick två kvinnor titta i en årsbok från 1970- och 80-talet och betygsätta utseendet på några av killarna. Sedan kollade forskarna på släktforskarsajten Ancestry.com för att se vilka som var gifta respektive skilda. Redan här kunde man se att de män som rankats som mest attraktiva också i större utsträckning var skilda.

Annons

I den andra studien analyserade man toppskiktet av världens kändisar (urval av IMDB och Forbes), och även där var de som ansågs mest attraktiva i större utsträckning skilda och hade kortare äktenskap.

Den tredje studien gick ut på att låta personer betygsätta utseendet på en främling. Hälften av deltagarna var i ett fast förhållande. Resultatet här visade att de deltagare som själva var mer attraktiva OCH hade en partner också visade mer intresse för främlingen, från vilket forskarna drog slutsatsen att snygghet ”ökar uppfattat intresse för alternativa partners”.

I den sista studien fick deltagarna se bilder på antingen attraktiva personer (så att de själva skulle känna sig mindre attraktiva) eller oattraktiva personer (för att de själva skulle känna sig mer attraktiva i jämförelse). Sedan fick de betygsätta bilder på främlingar av motsatt kön. De som fick känna sig snyggare OCH var i fasta förhållanden visade större tendens att uppskatta främlingens utseende mer – särskilt om det fanns missnöje i den befintliga relationen. Detsamma gällde inte för de som kände sig mindre attraktiva.

Annons

Läs också: Experten: Har ni en dålig relation? Det är hans fel

Studiens författare skriver att ”resultaten är värda att noteras, eftersom de demonstrerar att fysisk attraktivitet kan förutspå troligheten att relationen blir hotad – särskilt om det finns ett missnöje med relationen”.

Sammanfattningsvis pekar studien på att attraktiva personer har fler misslyckade förhållande bakom sig, kanske för att de inte är lika villiga att jobba för att få relationen att fungera.

– Jag tror att attraktivitet ger mer valmöjligheter i relationer, något som gör det svårare att skydda relationer från hot utifrån. Därför kan det vara så att många valmöjligheter inte är så bra för ett långt förhållande, säger Christine Ma-Kellas, psykolog och huvudförfattare bakom studien.

Källa: Broadly

Foto: Thinkstock

 

4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons