Studie: Intelligenta kvinnor är oftare singlar

Studie: Intelligenta kvinnor är oftare singlar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Intelligenta kvinnor är oftare singlar, det visar en ny studie från tre amerikanska universitet. Orsaken till att man är singel kan enligt undersökningen vara att man sitter på en hög intelligens. Smarta kvinnor är mer benägna att leva ensamma.

Forskningsstudien, som publiceras i Personality and Social Psychology Bulletin, avslöjar att män tenderar att bedöma intelligenta kvinnor – framför allt kvinnor som är smartare än de själva – som mindre attraktiva och mindre intressanta att dejta. Detta trots att männen angett att de såg intelligens som ett attraktivt karaktärsdrag hos kvinnor. I praktiken visade det sig dock inte stämma.

I experimentet fick männen nämligen möta en rad olika kvinnor, varav vissa av kvinnorna pekades ut som att ha lyckats bättre än männen själva på ett intelligenstest. Forskarna kunde då se att de kvinnor som fått en ”smart-stämpel” ratades i högre grad – männen distanserade sig från dem och var mindre benägna att utbyta kontaktuppgifter med dem.

Forskarnas förklaring var att männen kände sig ”mindre maskulina” när de umgicks med kvinnor som fått bättre IQ-resultat än de själva.

Läs också: Eviga singeln? Så lär du dig skilja på kärlek och lust

Redaktionens tips
Dela på: