Nya sextrenderna: Experter om vad som blir hett i sängen

sextrender

Livet har förändrats för många på senare tid, men hur är det med sexlivet? Vad ser experterna för trender – och vad kan vi förvänta oss mellan lakanen framöver?

Feminism och jämställdhet påverkar

Johanna Rief är chef för sexuell empowerment på We-Vibe och Womanizer som gör sexleksaker. Hon säger att det ökade fokuset på feminism och jämställdhet utan tvekan har påverkat trenderna i sängen.

– Womanizer (sexleksak som har ersatt de traditionella vibratorn med tryckvågsteknik) har sålts mer än tre miljoner gånger över hela världen. Det är ett tecken på att kvinnor blir mer bekväma med att utforska sin sexualitet och vågar äga den. Vi tar orgasmen i våra egna händer, säger Johanna Rief.

Experten säger också att individualisering har blivit viktigare:

– Behovet av skräddarsydda sexleksaker växer och det kommer att fortsätta växa. Människor vill ha sexuell njutning som är anpassad till varje individs önskemål och lust.

Mer teknologiskt sexliv

Johanna Rief förklarar att individualisering verkligen är möjlig idag, med tanke på alla tekniska framsteg och ett oändligt utbud av appar. Idag kan trots allt många sexleksaker kontrolleras via mångas bästa vän: telefonen.

– Du kan skapa dina egna mönster i vibrationer och välja mellan olika intensitetsnivåer – eller sätta på autopilot. I det senare fallet är det leksaken själv som tar kontrollen, så att användaren inte vet vad hen kan förvänta sig. Varje orgasm är unik, säger hon.

Användningen av teknik i sig är också en aktuell sextrend, enligt Rief.

– Det här är förmodligen den mest uppenbara och tydliga trenden. Inte så konstigt, eftersom vi alla är digitala numera. Vi vill kunna styra allt via vår mobil, eller hur? Du loggar träning, du bläddrar igenom Instagram, du betalar med telefonen … Nu läggs även sex till i det digitala forumet.

Men tekniken tar inte över helt

Cecilie Kjensli, sexinspiratör och författare till boken Sex från Ah till Oh, började granska sexleksaker för 20 år sedan.

Hon håller med om att tekniken i allt högre grad spelar en roll i vårt sexliv – till exempel i form av att par i ett distansförhållande kan hålla den sexuella delen av förhållandet vid liv med leksaker kopplade till appar. Men hon betonar samtidigt att den fjärrstyrda trenden osannolikt kommer att ta över.

– Ingenting är väl som att ha en riktigt nära och härlig stund med din partner? Att känna den varma huden och lukten av den andra är ju väldigt erotiskt och upphetsande, säger hon.

Leksaker har kommit för att stanna

Men att leksaker kommer att finnas med i sexleken framöver är Cecilie Kjensli säker på.

– Leksaker har kommit för att stanna och blir mer och mer integrerade i det vanliga, vardagliga sexlivet. Det är bra eftersom kvinnor inte kommer lika lätt som män, men det kan vi med en liten diskret medhjälpare.

Liksom Rief påpekar hon att kvinnor genom åren har blivit mer medvetna om sin egen sexualitet och mindre blyga.

– Jag är för närvarande mentor för ett ungdomsföretag som består av en grupp 17-åriga flickor som vill ”normalisera att kvinnor har sin egen sexualitet och ta bort tabun kring detta”. Hur coolt och viktigt skolprojekt, är inte det? Det hade aldrig hänt för 20 år sedan. Vi är på rätt väg, och framtiden kommer att påverkas av det, säger Kjensli.

Män utforskar mer

Marthe Sørflaten är presschef vid Kondomeriet och vet vad folk letar efter på den erotiska fronten. Hon har särskilt lagt märke till en sak – att män i större utsträckning kommer med i matchen.

– Vi säljer fler och fler prostata-vibratorer. Män har upptäckt P-punkten! Det är coolt att se att de vågar utforska mer och är lekfulla. Tidigare kom män till affären för att handla något till kvinnan eller något de kunde använda tillsammans, men nu köper de också saker till sig själva. Det kommer bara att bli mer av det i framöver – att män utforskar, säger Sørflaten.

Johanna Rief håller med.

– Sexleksaker för kvinnor har utvecklats över tid medan marknaden för män har stagnerat. Lyckligtvis förändras det nu. Det finns mycket potential där, och vi kommer definitivt att se fler högteknologiska leksaker för män under de kommande åren.

Slutligen avslöjar Sørflaten också vilken produkt som toppar dagens bästsäljar-listor: små analpluggar.

Av: Angelica Martinsen/KK Foto: TT

LÄS MER:

Sexologen: A-punkten kan ge en helt otrolig orgasm

Därför är det så viktigt med en snabbis då och då

Sexologen: De här misstagen gör nästan alla män i sängen

Utvald läsning