RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Sexologen: 5 små vardagsknep som ökar sexlusten

10 feb, 2020 
tips sexlust
Det är i vardagen det händer – det där lilla som gör att sexlusten vaknar till liv igen. Här berättar sexologen vad det är.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ingen sexlust? Välkommen i klubben. De flesta upplever någon gång att lusten dippar.

– Lusten är inte konstant utan ser olika ut under olika perioder i livet. Det är inte konstigt alls, säger sexolog Leigh Norén.

Vad beror då minskad lust på?

Oftast inte enbart biologiska orsaker, även om många gärna vill tro det. I själva verket är det helt naturligt att sexlusten går på sparlåga under vissa perioder i livet, till exempel när man har småbarn eller har det stressigt på jobbet. Vi matas också ständigt med orealistiska kärleksideal som säger att känslorna alltid måste vara på topp.

– Det är inte ovanligt att personer tror att de inte längre älskar sin partner bara för att deras lust inte är lika stark som tidigare, säger Leigh Norén.

Så behöver det alltså inte vara. En av de värsta lustbovarna är just oro för lusten.

– Om man oroar sig kan olusten vidmakthållas. Man börjar analysera så fort partnern rör vid en och så kan man inte fokusera. Man får fullt upp med tankarna i huvudet istället för att vara i stunden – det blir en negativ spiral och sex blir osexigt, säger Leigh Norén.

Annons

Här är sexologens 5 enkla knep för att öka lusten

Ha en sexfri period

Bestäm er för att inte ha sex under en period för att sänka kraven. Men glöm inte närheten. Satsa på kravlös beröring, som inte ska leda till det ni brukade göra, till exempel samlag eller oralsex: Om det så är hångel, en skön massage eller att ligga sked i sängen.

Ge dig själv fantasi-tid

Hitta tid till din sexualitet. Lust kan inte beställas på minuten, den måste få utrymme. Till exempel genom att fantisera, eller plocka fram ett hett minne. Då ökar chansen att kroppen svarar och vill ha sex.

Planera något roligt

Gör något roligt tillsammans med din partner. Det är viktigt att ni också planerar det i ska göra tillsammans. Att man bekräftar varandra och visar hur viktig den andre är, stärker attraktionen.

Tänk nytt – i det lilla

Satsa på något nytt. Om ni haft samma sorts sex i tio år är det inte konstigt om lusten dippar. Ni behöver inte hitta på något helt galet (om det inte är det ni älskar, förstås!). Plocka bort det ni brukar göra och ersätt med något annat. Var nyfikna: Upptäck en ny kroppsdel som inte brukar få så mycket uppmärksamhet, en ny plats…

Annons

Bli kompis med oron

Om du hamnat i en orosspiral och har svårt att släppa tankarna på lust. Ta först in tanken att det är så här det är. Lär dig sedan att förhålla dig till dem: Katastroftankarna är inte sanningar, utan bara tankar som inte gör gott. Genom att öva mindfulness, att vara närvarande i stunden, kan du ta dig bort från dem.

– Men om låsningen blir stor kan man behöva söka professionell hjälp, säger Leigh Norén som också skapat den digitala kursen Lust-lyftet.

Det kan också finnas biologiska orsaker till att sexlusten avtar. Till exempel vid underfunktion i sköldkörteln, hypoterios, urologiska sjukdomar eller minskad testosteronproduktion.  Och i klimakteriet kan man uppleva att det tar längre tid att bli upphetsad plus få sköra slemhinnor som gör det svårare att ha sex, vilket påverkar lusten.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Har du ingen sexlust? Det kan vara hyposexualitet

5 tips som tar dina orgasmer till oanade höjder

Är sexet en besvikelse – ni kan vara olika sextyper

Annons