RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Sarkasm och fem andra saker du bör undvika i ett förhållande

10 okt, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Hur är du när du bråkar med din partner? Är du inkännande och lyssnande eller stänger du av öronen och himlar med ögonen eftersom "hen ändå bara överreagerar"? Är det det sistnämnda bör du tänka om ordentligt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Blir du irriterad på din partner ibland eller till och med ganska ofta? Det får man bli, men om den här irritationen resulterar i dryg sarkasm eller förakt gäller det att dra öronen åt sig.

Här listar vi sex varningssignaler som du bör hålla koll på, både hos dig själv och din partner, om ni vill att förhållandet ska hålla.

1. Tänk på hur du säger saker

Det handlar inte bara om vad du säger, utan också hur du säger det. När det börjar smyga sig in förakt i ett förhållande kommer ofta argumenten tillsammans med sarkasm, att man kallar varandra elaka saker, att man himlar med ögonen eller att man suckar tungt. Det här kommer i längden att fräta på er kommunikation och till slut göra att ingen lyssnar på den andra.

2. Säg inte ”jaja” till din partner

…och låt inte hen säga det till dig. Om ni diskuterar något eller är mitt i ett bråk är det väldigt ohyfsat att bemöta det den andra säger med ”jaja…”, vilket signalerar att ”jag kommer inte lyssna på dig, oavsett vad du har att säga”. Det här är det sista man vill höra när man försöker få fram sin åsikt. Sådant beteende drar snabbt ner ett förhållande i ett tillstånd där man inte längre kan kommunicera.

Annons

3. Spara på sarkasmerna

Att vara supersarkastisk på ett elakt sätt kommer inte att föra era diskussioner eller gräl framåt, utan bara skicka en signal att du inte tar det på allvar. ”Det där var VERKLIGEN roligt” eller ”Ja, det gör du SÄKERT” kommer bara att irritera mera. Skämta inte heller på din partners bekostnad eller klumpa ihop hen med en stor grupp, till exempel ”Så säger du bara för att du är man”. Din partner är en individ.

4. Lämna det gamla bakom dig

En vanlig anledning till att man bygger upp ett förakt för sin partner är att man inte kan släppa gamla irritationsmoment. Till slut drar man upp en massa gammalt groll när man bråkar. Gör inte så, utan försök att stanna i nuet och håll er till det som grälet faktiskt handlar om, det som är fel just nu. Och om du har ett problem, ta upp det direkt och lägg det inte på förakthögen.

5. Håll koll på kroppsspråket

Himla inte med ögonen eller flina när ni bråkar eller diskuterar saker. Det är respektlöst och skickar signaler om att du faktiskt inte tar det hen säger på allvar eller tar in det.

Annons

6. Säg inte att din partner överreagerar

Du kan aldrig veta hur din partner känner och något som du inte tycker är så viktigt kan vara väldigt viktigt för hen. Så om hen är upprörd över något så är det förmodligen något som är viktigt, och då är det din skyldighet att behandla det så också. Försök att sätta sig in i din partners känslor och lyssna på vad hen har att säga istället för att förminska hens känslor.

Foto: TT

Källa: Huffington Post

 

Läs mer:

Experten: Så viktigt är det med egentid i en kärleksrelation

Så undviker ni flyttbråken

Därför följer vi gamla mönster även i nya relationer

Annons