RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så undviker ni flyttbråken – relationsexpertens 5 bästa råd

24 sep, 2019 
Håll sams under flytten.
Att flytta innebär en hel del stress – och är ni ett par som ska flytta kan stressen kännas dubbel. Här är några saker att tänka på för att lyckas fokusera på det roliga och härliga med en flytt – och undvika onödiga konflikter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att flytta är något av det stressigaste vi gör i livet. Allt man äger och har ska rensas ut och packas ner, flyttbil ska hyras, papper ska skrivas under och många tar lån för mer pengar än man någonsin kommer se i sitt liv.

Att sen dessutom flytta tillsammans med någon annan, eller flytta ihop med någon ny, kan bli ett känslomässigt vågspel där stressen kan orsaka många onödiga konflikter. När vi är ”mellan hem” är det ofta mycket som ska göras på väldigt kort tid, och kombinationen av brist på ordning och viljor som går isär blir en perfekt grogrund för osämja.

Men ofta flyttar vi för att vi vill, som en del i ett nytt kapitel i livet och det är trots allt något positivt. Stressen som själva flytten kan orsaka är kortvarig, men om den får för mycket utrymme kanske konflikterna får alltför stor del i relationen även långt framåt i tiden.

Ta hjälp när det behövs

Därför är det viktigt att fokusera på det positiva och roliga – och det göra man lättast genom en bra kommunikation, menar relationsexperten Jacqueline Joo.

Annons

– Det är vanligt att vilja få allt på plats med en gång och ta på sig för mycket. Det resulterar ofta i onödig stress. Skynda långsamt och ha en plan för vad ni kan göra själva och vad som är bäst att överlåta till andra. Att veta när ni behöver hjälp skulle jag säga är det kanske allra viktigaste för att hålla sams under en flytt, säger Jacqueline Joo i ett pressmeddelande från Offerta. 

Det kan till exempel handla om att anlita flyttstädning, ett område som ökat med nästan 40 procent sedan 2016 enligt siffror från Offerta. På så sätt kan ni slippa ett av de tyngsta momenten. Men ni kan även be om hjälp med själva flyttandet från nära och kära, eller att bjuda över sig själv på en middag innan köket är uppackat.

Jaqueline Joo.
Relationsexpert Jaqueline Joo.

Här är Jacqueline Joos fem bästa tips för att hålla sams vid flytten:

  1. Gör en tydlig plan tillsammans – sätt tydliga ramar för vad ni klarar av själva och vad som är lämpligt att ta hjälp med, det är den viktigaste ingrediensen för en lyckad flytt.
  2. Skynda långsamt – det är lockande med ett nytt kök, nytt badrum och ny färg på väggarna men att fixa allt på en gång ökar ofta stressen och skapar mer friktion än nödvändigt.
  3. Glöm inte flyttpizzan – passa på och ät en enklare första måltid med alla som varit med och flyttat, det fungerar som ett tack och håller alla nöjda. Alla blir dessutom på bättre humör med något i magen.
  4. Packa inte upp allt direkt – Packa ner det nödvändigaste för första kvällen separat, då kan ni tillåta er själva att andas och passa på att njuta av ert nya hem. 
  5. Fira in det nya hemmet – dags att fira att ni startat ett nytt kapitel i livet, det stärker gemenskapen och markerar punkt för flytten. Det är ni värda!

På topp 5-listan över vad vi bråkar mest om hemma ligger bland annat ekonomi, hushållssysslor och svårt att göra sig av med prylar – tre saker som absolut är relevanta när man flyttar till nytt boende. Men ofta är våra vanligaste bråk tecken på att något annat är fel – så innan du börjar skälla ut din älskling för att hen har tejpat kartongen fel, reflektera över vad du egentligen vill ha sagt!

Foto: TT, pressbild

Läs mer: 

Saker ni bör veta om varandra innan ni flyttar ihop

Sakerna du och din partner MÅSTE sluta bråka om

Vanliga typer av bråk – som på sikt kan skada relationen

Flytta ihop? Här är 10 känslor du lär känna igen

Annons