RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Relationsexperterna: Så räddar ni kärleken från coronakris

22 jan, 2021 
AvAino Oxblod
Med coronapandemin och hemmajobb har våra kärleksrelationer ställts inför nya utmaningar, där man fått sin partner som ofrivillig kollega. Coupleness-grundaren Jenny Holmström och psykologen Linn Heed, känd från Gift vid första ögonkastet, ger sina bästa tips på hur man får sin relation att hålla i allt. – Folk tenderar att söka hjälp för sent, för att det fortfarande är starkt förknippat med skam och skuld, säger Linn Heed.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021Brand logo
5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021

Tio månader med pandemi har påverkat livet i både stort och smått, och en stor omställning många har fått göra är att man numera jobbar hemifrån. Om man också har en sambo eller partner som gör detsamma kan det minst sagt sätta press på förhållandet, speciellt om man hade det kämpigt redan innan.

Jenny Holmström, en av grundarna till par-appen Coupleness, och psykologen Linn Heed, känd som expert i Gift vid första ögonkastet, menar att en stor del av problemet är att man fått en kollega man inte var beredd på – och samtidigt ofta är isolerade med varandra.

– Mycket handlar om att man har fått en ofrivillig arbetskollega vid köksbordet, samt att man har flera roller att förhålla sig till nu när man har allt råmaterial dygnet runt, dag ut och dag in. En annan påfrestning är den ofrivilliga isoleringen. De som har en relation är socialt hänvisad till denna, säger Linn Heed.

Samtidigt är det många som mår sämre generellt på grund av världsläget och den annorlunda vardagen, något som också kan påverka.

Annons

– Vi pratar inte så mycket om hur vi mår i våra relationer i pandemin, något vi behöver göra då många påverkas. Vår förhoppning är att pandemin kommer hjälpa oss att tvätta bort stigmat och att det blir mer naturligt att aktivt ta hand om sin relation, säger Jenny Holmström.

Psykologen: Viktigt att vara proaktiv i relationen

Linn Heed och Jenny Holmström har jobbat tillsammans med Coupleness-appen, där par får en ny kommunikationskanal och pratar om känslor snarare än praktiska vardagsbestyr – på så sätt hoppas Jenny Holmström att folk ska kunna stoppa problemen i relationen innan de uppstår eller blir för stora.

– Det kom från ett eget behov hos mig och min medgrundare. Vi hade svårt att få ihop karriär, relation, barn, hus och allt, och det som tog stryk var relationen, säger Jenny Holmström.

Linn Heed tycker det är viktigt att vara just proaktiv, och våga adressera problemen i sin linda.

– I vanliga fall blir min kompetens bara inkopplad när det gått snett. Folk tenderar att söka hjälp för sent, för att det fortfarande är starkt förknippat med skam och skuld, säger Linn Heed.

Hon menar också att coronapandemin har gjort att fler söker hjälp av parterapeut via digitala möten, något som faktiskt kan sänka ribban för att söka hjälp för vissa.

– Det positiva som dykt upp med corona är att terapeuter tar digitala möten, något som många psykologer generellt varit främmande till. Det gör att det blir lägre tröskel för att söka hjälp, och inte lika utlämnande.

Annons