RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så skyddade Annika Jankell barnen Félice och Happy från pappans missbruk

14 okt, 2021 
Så skyddade Annika Jankell barnen Félice och Happy från pappans missbruk
Journalisten Annika Jankell har två döttrar från relationen med Thorsten Flinck under det tidiga 90-talet. Nu berättar hon om åren som medberoende, och hur hon gjorde för att skydda döttrarna från pappans missbruk.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: 5 saker du vill veta om Annika JankellBrand logo
TV: 5 saker du vill veta om Annika Jankell

Annika Jankell och Thorsten Flinck var ett par under det tidiga 90-talet, och att åren ihop var stormiga är ingen hemlighet. Thorsten led av ett missbruk, och Annika i sin tur levde som medberoende. I podcasten Hedman och Héden – en beroendepodd berättar hon hur hon hanterade de turbulenta åren.

Blundade för problemen

Thorsten frågade om Annika ville ha barn med honom redan under dejt nummer två, och några månader senare var hon gravid med deras första dotter Félice som föddes 1992. Det var först efter att Félice kommit till världen som Annika började förstå att Thorsten hade missbruksproblem. Något hon då valde att blunda för, och trodde att ansvaret låg på henne.

Annons

Men när hon blev gravid med andra dottern Happy, som föddes året efter Félice, var det svårt att fortsätta blunda för problemen.

– Absolut inte att jag insåg att jag levde i ett medberoende då. Men nu när jag tittar tillbaka på hur jag var, så är det ett solklart medberoende. När hans missbruk eskalerade så var jag ju den första att skydda honom och fasaden utåt. Och jag ville inte att någon skulle märka, säger Annika Jankell.

Thorsten och Annika med döttrarna Happy och Félice på vimmel 1998.
Thorsten och Annika med döttrarna Happy och Félice på vimmel 1998.

När det var som värst hotade hon även med att ta ifrån honom barnen, då lovade han gång på gång att ”det här var sista gången”. Och det köpte hon, för att hon så gärna ville att det skulle vara så.

Annons

”Oerhört viktigt att skydda barnen från kaoset”

Hon gjorde också allt vad hon kunde för att skydda döttrarna från hans missbruk.

– Jag måste säga att jag var ganska hård när det gällde att komma över tröskeln påtänd eller full. Det som var grejen var att vi inte bodde ihop, allt gick ju väldigt fort i början så han hade sin lägenhet och jag hade min, och min var större så där bodde jag med barnen, säger hon, och tillägger:

– För mig var det oerhört viktigt att skydda barnen från kaoset. Sen har jag inte alltid lyckats med det såklart. Barn är intuitiva och de känner av grejer.

Båda döttrarna ägnar sig idag åt att skådespela och vi har sett dem båda i flera svenska stora produktioner.
Båda döttrarna ägnar sig idag åt att skådespela och vi har sett dem båda i flera svenska stora produktioner.

Annika Jankell om relationen med Thorsten Flinck idag

Relationen som Annika har med Thorsten idag är god. De hörs då och då, och hon har inget ont om honom att säga.

Annons

– Jag har jättemycket kärlek till Thorsten, jättemycket. Men jag sörjer honom som någon som gått bort. Ingen önskar mer än jag att han ska må bra i sitt liv, berättar Annika och säger också att de pratade med varandra senast här om veckan, och att samtalen med honom när han är i sitt bästa skick är helt fantastiska.

Foto: TT

TV: Happy Jankell – 5 snabba om skräckBrand logo
TV: Happy Jankell – 5 snabba om skräck
Annons