Så reagerar kroppen när du är kär – 7 solklara tecken

Det händer mycket i kroppen när du är nykär.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Kärlek. Det kan vara svårt att beskriva, men desto lättare att känna. I början av ett förhållande sker en hel drös kemiska reaktioner i kroppen och allt från nervsystemet till hormonnivåerna påverkas. Är du osäker på om det är kärlek du känner eller något helt annat? Läs följande punkter.

1. Du blir berusad

Kärlek är som en drog, brukar det ju heta och det är inte så långt ifrån sanningen. Känslan kan liknas vid ett drogrus och beror på att kroppen frigör endorfiner och adrenalin när du blir förälskad.

Enligt en studie frigörs de här hormonerna under olika stadier av attraktionen för att hjälpa dig knyta an med din partner – och precis som ett drogmissbruk blir ni mer beroende av varandra ju mer tid ni tillbringar tillsammans.

2. Du får handsvett

Du kanske har märkt att ditt hjärta slår snabbare, du blir varm om kinderna och att dina händer blir svettiga när ni ses? Allt det här beror på att adrenalinet stimuleras, vilket kan leda till en ökad känsla av begär och en önskan att fokusera din uppmärksamhet på en speciell person, enligt forskning.

3. Dina pupiller utvidgas

När du attraheras av en person – oavsett om det är någon du ser för första gången eller om ni känner varandra sedan länge – utvidgas dina pupiller automatiskt. Det beror på en stimulation i nervsystemet.

4. Du blir illamående

Det är helt normalt att förlora aptiten och känna sig lite illamående när du precis börjat dejta någon. Det är så din kropp signalerar att du verkligen gillar personen i fråga.

– Kärleksillamående orsakas av stresshormonet kortisol som drar ihop blodkärlen i magen och får oss att må illa. Det här försvinner oftast med tiden, när ni lärt känna varandra bättre, säger Dr Kat Van Kirk, utbildad sexolog och äktenskapsrådgivare till Health.

5. Du kan inte slita blicken från din partner

Det finns en vetenskaplig förklaring till varför så många har sin partner som bakgrundsbild på datorn eller telefonen. Önskan att kolla på sin kärlek så ofta det bara går har att göra med dopaminet som frigörs i kroppen när du är förälskad.

Dr Kirk förklarar att det har samma effekt på hjärnan som att ta kokain eftersom det stimulerar lust- och belöningssystemet.

6. Du får ljusare röst

Enligt en studie publicerad i Journal of Evolutionary Psychology tenderar kvinnor att använda ett ljusare och mer feminint röstläge när de pratar med någon de är fysiskt attraherade av.

7. Du får ökad sexlust

Det är inte ovanligt att nykära par tillbringar mycket tid i sänghalmen och det har faktiskt sin vetenskapliga förklaring.

I en undersökning från University of Guelph, Kanada, upptäckte forskare att främst kvinnor kände mer lust i början av ett förhållande. Männens lust var däremot relativt konstant under hela tiden.

Källa: Health

Mer innehåll från MåBra
Dela på: