RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så påverkas din relation av att du är vän med ditt ex

19 maj, 2017 
Har du fortfarande kontakt med ditt ex, trots att du är i en ny relation? Ett gäng forskare har kommit fram till att det kanske inte är så smart.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En av de första studierna kring ex-partners och nya förhållanden publicerades nyligen i den akademiska tidskriften Personal Relationships, en tidskrift som bara publicerar granskade vetenskapliga artiklar.

Forskarna har försökt ta reda på hur kontakt med ex kan påverka nya relationer, och resultaten är ganska nedslående. För visst vore det härligt om vi helt problematiskt kunde fortsätta vara vänner med våra ex, som ju ändå har varit en stor del av våra liv?

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

Forskarna utförde två studier. De analyserade svar från fler än 400 (mestadels) kvinnliga universitetsstudenter som vid tillfället var i ett förhållande som varat i minst en månads tid, och som tidigare hade dejtat någon annan i minst tre månader. Det visade sig att omkring 40 procent av de svarande fortfarande hade kontakt med sin gamla flamma.

Annons

Mindre engagerade

I den första studien fick studenterna berätta om sitt förra break-up. De fick också svara på hur de kände, på det romantiska planet, för sin nuvarande partner och sitt ex. Enligt resultaten hade de som var vänner med sina ex starkare romantiska känslor för dem och upplevde att det var svårare för dem att anpassa sig till att relationen var avslutad. Samma personer visade på ett svagare engagemang i sin nya relation.

Läs också: Osund relation till kärlek? Här är 8 tecken

Forskarna intresserade sig särskilt för förståelsen kring varför människor väljer att fortsätta höras med sina ex, något som de tittade närmare på i den andra studien. Där kunde de identifiera fyra olika anledningar till varför man ville fortsätta vara vänner:

  1. Strikt vänskapliga skäl
  2. Gemensamma vänner
  3. Historia (man har gått igenom mycket tillsammans)
  4. Reservplan (om det inte fungerar med den nya relationen)

De som hördes mest med sina ex visade sig vara mindre tillfreds i sina nya relationer. De nya förhållandena blev oftare lidande hos de par där någon hade kontakt med sitt ex för att ha en ”reservplan”, även om detta inte var uttalat. Författarna till studien skriver att en individ som är djupt investerad i en relation, och känner att det finns få önskvärda alternativ till förhållandet, oftare är mer engagerad och tillfreds.

Annons

Läs också: 5 tecken på att du har sönder er relation

”Men, när andra önskvärda alternativ till förhållandet blir tillgängliga kan engagemanget minska, särskilt när det kommer till personer som har sina ex som reservplaner.”

Kontakt eller inte kontakt?

Studien visar emellertid inte att det finns ett universellt svar på om det är bra eller dåligt för ens förhållande att ha kontakt med sitt ex. Den viktiga faktorn är orsaken till den fortsatta kontakta. Författarna skriver:

”Det är möjligt att fortsätta vara vän med sitt ex, och det kan både vara positivt eller inte ha några konsekvenser alls på det nya förhållandet.”

Men…

Författarna skriver också att personer som verkligen vill gå vidare gör bäst i att bryta all kommunikation med exet.

Läs också: Så påverkar din uppväxt hur du är i en relation

”Många fastnar vid den förra partnern och har svårt att skiljas från tanken på ett förhållande med denna. När det händer upplever de högre grader av ångest och depression, och de får ofta svårare att fungera i ett nytt hälsosamt förhållande.”

Slutligen slår de fast att deras studier, precis som tidigare studier, visar att det finns konsekvenser för dem som fortsätter att ha kontakt med sina ex, både för dem själva och för deras nya förhållanden.

Källa: ResearchGate, Broadly

Foto: IBL

 

4 mönster i relationen som kan sabba förhållandet

Läs också: 4 mönster i relationen som kan sabba förhållandet

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons