RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Slut inom ett år? 9 tecken som avslöjar en relation på upphällningen

23 mar, 2022 
par som skrattar tillsammans på en strand

Hur vet man om ens relation är "up for the long run" eller mer av en tillfällig flört? Kan man ens veta? Enligt relationsexperter finns det tidiga tecken som avslöjar om relationen kommer att hålla eller ta slut redan inom ett år.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Relationer ger oss glädje, styrka och trygghet men i sin tur kräver de vilja, tid och lust. Så länge förälskelsen håller i sig, man brukar prata om sex månader till ett år, är det ingen konst att hålla ihop. Den stora utmaningen kommer senare.

7 tecken som avslöjar en narcissistBrand logo
7 tecken som avslöjar en narcissist

– För att fungera tillsammans efter att förälskelsen lagt sig efter ungefär sex månader är det viktigt att man har pratat igenom vilka förväntningar man har på varandra och hur man vill ha det tillsammans långsiktigt i relationen, säger Anneli Östling, relationsexpert och parterapeut i en artikel i Aftonbladet.

9 tecken på att en relation inte håller längre än ett år

Varningstecknen som kan avslöja om kärleken blir lång- eller kortvarig dyker ofta upp redan tidigt i relationen. Ofta handlar det om ignorans och att man inte lägger tid och omsorg på relationen.

Annons

– Ett viktigt tecken på att relationen inte kommer vara särskilt länge är när man tidigt börjar prioritera annat än att vara tillsammans, slutar att komma i tid och höra av sig som man brukar, säger Anneli Östling.

Men också när man stör sig på eller försöker förändra sin partner. Här är 9 tecken att se upp för.

1. Olika syn på relationen

Är man inte överens om vad en relation innebär eller vilken typ av relation man vill ha med varandra så finns en stor risk att relationen inte blir långvarig. En av er kan inte vänta med att få sätta ringen på fingret medan den andra gärna leker av sig ett par år till.

2. Träffar inte hens familj och vänner

Du upplever att du involverar honom i ditt liv, men inte tvärtom. Trots att ni träffats i flera månader umgås ni sällan med hens familj och vänner. Och när frågan kommer på tal blir hen obekväm och svarar undvikande.

3. Bortförklaringar

När partnern börjar beklaga sig över olika saker i sin tillvaro såsom trötthet, jobb och stress handlar det ofta om ”dåliga ursäkter” i stället för att våga uttrycka att hen inte är nöjd med er relation. En bortförklaring är även insinuationer om att inte "vara redo" eller att inte ha kommit över sitt ex.

Annons

4. Flyktbeteende

När din partner drar sig undan vid minsta konflikt eller missförstånd istället för att ta sig tid att försöka förstå det som känns fel för dig. Det är också vanligt att partnern låter irriterad och besvärad när den andra försöker reda ut eller prata om missförståndet. Att båda parterna är motiverade till att förstå varandra är en förutsättning för att relationen ska kunna bli långvarig, menar Anneli Östling.

5. Olika syn på framtiden

När man upptäcker att man har helt olika drömmar och tankar om framtiden. En av er drömmer om en stor familj och boende på landet medan den andra vill bo i stan och inte alls har något intresse av att skaffa barn.

6. Tystnaden i stället för kommunikation

När kommunikationen avtar och man inte längre har intresse av att prata med sin partner. Ett tecken kan till och med vara att man slutar bråka och i stället tystnar. Utan viljan att kommunicera riskerar förhållandet snart att rinna ut i sanden.

Annons

7. Minskad lust
När partnern inte längre ger dig den där blicken eller komplimanger och i stället blir alltmer trevlig och till och med flirtig med andra. Det är också vanligt att intimitet och sex avtar eller upphör helt.

8. Missnöje med partnerns personlighet
När man börjar upptäcka mindre smickrande sidor hos sin partner som snålhet, egoism, nonchalans, aggressivt beteende och elakhet. Sidor som man egentligen inte villa acceptera. Eller när man börjar försöka ändra på egenskaper hos den andra i stället för att acceptera vem hen är. Till exempel kanske man vill att den andra ska vara mer social och utåt fastän hen inte har något intresse av det själv.

9. Slutar göra saker ihop

När man slutar att ha kul tillsammans och märker att partnern hellre gör saker på egen hand eller med andra än dig. Det tyder på ett falnande intresse och att man riskerar att glida ifrån varandra.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Annons