Så läker du ett brustet hjärta – enligt vetenskapen

När man blir rejält dumpad kan det kännas som att livet tar slut. Hur ska du någonsin kunna le igen? Hur ska du någonsin kunna uppskatta de små sakerna i livet? Ingenting spelar någon roll längre. Att någon gång kunna bli förälskad, ja till och med lycklig igen, känns som en omöjlighet.

Men det finns faktiskt vetenskapliga sätt att komma över någon – oavsett hur brutalt dumpad du blev. Och det är inte så svårt som det låter…

I en studie vid University of Colorado fick 40 personer som ofrivilligt brutit upp från ett förhållande under de senaste sex månaderna delta i ett experiment. Experimentet bestod, något förenklat, av två delar där forskare kunde i den första delen konstatera att smärtan från hjärtesorg går att likställa med fysisk smärta. I den andra delen kunde man konstatera att det går att lura hjärnan att glömma bort den.

Läs också: 5 saker som händer i kroppen när du är i sorg

Så här gick det till:

Alla 40 deltagare tog med sitt ett foto på sitt ex. De exponerades för bilden och fick brännande värme på armarna. För att kunna jämföra smärtan som uppstod vid de olika behandlingarna scannades deras hjärnor av med en MRI-röntgen. Det visade sig att både den känslomässiga och den fysiska smärtan gav exakt samma hjärnaktivitet.

Smärtan från ett brustet hjärta är alltså bevisat lika verklig som fysisk smärta. Forskarna ville nu undersöka om det gick att lindra hjärtesorg precis som andra tillstånd går att lindra. Man försåg samtliga deltagare i studien med nässpray där hälften trodde att det ett läkemedel mot känslomässig smärta och resten fick veta att det var en koksaltslösning. Därefter upprepade man sedan smärtbehandlingarna för att se hur personerna reagerade.

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

Otroligt nog kunde de personer som trodde att de hade tagit nässpray mot emotionell smärta visa positiva effekter på de delar av hjärnan som reglerar känslor och man såg även att humörhöjande ämnen som dopamin utsöndrades. Man såg också en minskning av aktivitet i den del av hjärnan som förknippas med avvisande.

Med andra ord: oavsett om du lägger tusenlappar på terapi för att komma över ditt ex, festar med dina vänner varje helg eller föräter dig på choklad så fungerar samtliga. Huvudsaken är att du ägnar dig åt något som du tror verkligen kan hjälpa.

 

10 tecken på att ditt äktenskap är dåligt

Så vet du om du är i ett dåligt förhållande

Läs också: 10 tecken på att ditt äktenskap är dåligt