RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så hanterar du att någon närstående ljuger för dig

05 sep, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Så gör du om någon ljuger för dig.
Smyger det in små lögner i dina relationer som i stunden inte känns så farliga men som i slutändan kan blåsa upp till storm? Nu svarar relationsexperten på vad du kan göra och vad du ska tänka på – när du misstänker att någon i din omgivning ljuger för dig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Alla kan vi dra en liten vit lögn då och då, både för oss själva och för människor i vår omgivning. Främst kanske det handlar om att undvika obehagliga situationer eller för att skydda dina egna eller någon annans känslor. Ja, om vi tänker efter kanske vi egentligen mest ljuger för att undvika något negativt, snarare än att vinna något positivt ur en situation.

Men det finns en fin gräns när små vita lögner då och då gör att man trasslar in sig i osanningar i vardagen som är svåra att ta sig ur. Vi har pratat med relationsexperten Charlotte Sander för att ta reda på vad man ska göra när man misstänker att någon i ens närhet ljuger, oavsett om det gäller din partner, en nära vän eller någon annan i din närhet.

Hur vet man att någon ljuger?

De allra flesta av oss far som sagt med osanning då och då, och de som påstår att de aldrig ljuger kanske drar en lögn i detta nu, vem vet? Om du vill ta reda på om någon ljuger för dig finns det kroppsliga tecken att kika efter, men egentligen är det lättast att bara lita på sin magkänslan och konfrontera personen rakt ut.

Annons

– Magkänslan är viktig, man känner oftast när det något inte står rätt till och det klingar falskt. Den magkänslan skulle jag önska att vi lyssnade mycket mer på och litade på, berättar Charlotte.

Så hanterar du någon som ljuger för dig

Att ljuga om stora eller viktiga saker är aldrig okej och med ärlighet kommer man såklart längst. Så om du misstänker att någon ljuger för dig ofta eller mer än vad som känns okej finns det nästan bara en sak att göra, nämligen att prata med personen i fråga.

– Jag skulle nog ta upp det i första hand och se vad jag får för reaktioner och sedan försöka ta reda på vad orsaken till lögnerna är, berättar hon.

Fortsätter personen i fråga att ljuga för dig efter att du konfronterat hen, eller kommer det fortfarande små onödiga ursäkter som du med säkerhet vet inte stämmer? Ja, då är det ditt val hur du vill att det ska sluta. Är relationen värd det och kan du leva med dessa små lögner utan att det påverkar dig negativt eller är det dags att tänka på refrängen?

Annons

– Om någon fortsätter att ljuga för dig finns det väl inte så många alternativ egentligen. Antingen får man låta det vara med dom konsekvenserna som det får eller så får man konfrontera personen och ta upp det igen. Sista vägen ut är att avsluta er relation och gå vidare hur tufft det än kan vara med de konsekvenserna, säger Charlotte.

Låt inte ditt förflutna förstöra din framtid

Om du känner att du har problem med att lita på någon i din närhet kanske det kan bero på att du har svårt att släppa det förflutna. Har du en gång blivit djupt sårad är det inte omöjligt att den känslan hänger kvar längre än vad vi tror och påverkar dig varesig du vill eller inte.

– Inte sällan så handlar det om att man blivit bränd i tidigare relationer och det behöver man vara medveten om så att dom erfarenheterna inte smittar av sig på nya vänskapsrelationer, säger Charlotte.

Ett tips kan vara att dela med dig av din historia för din nya partner eller kompis, på det sättet är du ärlig både mot dig själv och mot din nya relation.

– Det kan vara bättre att lära känna varandra långsamt i stället för att berätta allt i början av relationen, det ger bland annat en större trygghet, säger hon.

Att vara öppen och ärlig kan i längden leda till en djupare relation där ni får förståelse för varandra och en trygg grund att bygga vidare på.

Relationsexperten svarar
Bildkälla: Dennis Guldstrand, Källa: Charlotte Sander, relationsexpert.

Läs mer:

Tecken på att någon är mytoman

Därför följer vi gamla mönster – även i nya relationer

Därför stannar vi i relationer som är dåliga

10 saker att tänka på – för varmare relationer

Annons