RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så besegrar ni svartsjukan – coachens bästa tips

29 dec, 2009 
Elizabeth Kuylenstierna tipsar om hur du hanterar svartsjuka-
Svartsjuka går att bota! Här svarar coachen Elizabeth Kuylenstierna på några vanliga frågor om svartsjuka – och delar med sig av sina bästa tips. I boken "Svartsjukeakuten" ger hon ännu fler råd till dig som är svartsjuk – eller har en partner som är det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad beror svartsjuka på?

– Den beror oftast på något slags osäkerhet som i sin tur beror på vad du varit med om i livet. En helt igenom trygg och harmonisk person är inte svartsjuk.

På vilket sätt skiljer sig kvinnors och mäns svartsjuka åt?

– Det finns undersökningar som visar att vår svartsjuka bygger på olika saker. Vi kvinnor är rädda för att han ska bli förälskad, medan män oftast är rädda för att deras partner ska ha sex med någon annan – och att den personen ska visa sig vara mer potent.

Finns det befogad och obefogad svartsjuka?

– Ja, det kan man säga. Om hon flirtar med andra män för att hon vill att partnern ska se att han inte är den ende – då är det fel att hacka på honom för att han är svartsjuk. Det är snarare hon som borde se över sitt beteende.

– Obefogad svartsjuka bor hos den som är svartsjuk. Då inbillar du dig saker och fantiserar ihop sådant som inte hänt i verkligheten.

Kan man veta om ens svartsjuka är befogad eller inte?

Annons

– Det finns inga garantier i livet. Om du ägnar all din tid åt att kontrollera honom för att vara ett steg före, då är det den stämningen ni får i relationen. Visst, det kan ju vara så att han har en flirt och frågan måste upp på bordet. Men då ska du ha ett samtal med honom – inte ett förhör.

Varför tycker du inte att svartsjuka har med kärlek att göra?

– Vad finns det för kärlek i svartsjuka, skulle det vara att man visar att man bryr sig? Om du inte kan komma på andra sätt att visa din partner hur du känner, då har du andra problem och borde ta itu med dem i stället. Svartsjuka är inte kärlek. Att låta sin partner ha ett bra liv, med många möten. Det är kärlek!

 

Coachens 6 verktyg till dig som är svartsjuk

 1. Erkänn att du är svartsjuk och att det är ett problem. Berätta om en svartsjukesituation för en vän som kan lyssna utan att värdera eller döma. Eller skriv ner hur det kändes och vad du tänkte i en anteckningsbok, utan att försköna.
 2. Ta itu med rädslan bakom svartsjukan. Konfrontera en rädsla så försvinner den. Fråga dig: Vad är det värsta som kan hända? Tänk igenom och analysera alla rädslor. Skriv ner det i din bok och gå tillbaka då och då för att se hur du utvecklas.
 3. Boosta din självkänsla. Ta dig ur negativa tankebanor. Var lika snäll mot dig själv som mot dina vänner och jämför dig inte med andra som ”lyckats” – inspireras istället.
 4. Var öppen med vad du känner. Gå inte till anfall, utan säg: ”När jag ser att du pratar med en annan tjej fast det är vår kväll ute känner jag mig ensam och övergiven. Kan vi inte prata alla tillsammans så att vi får vår tid ihop?”
 5. Ställ dig följande frågor innan du öppnar munnen: Behöver det här sägas nu? Behöver det sägas av mig? Är det respektfullt att säga det? Fundera också på: Vad skulle kärleken gjort?
 6. Rör på dig! Fysisk aktivitet kanaliserar starka känslor – hellre ett pass på gymmet än ett storgräl! Sedan kan ni samtala tillsammans i lugn och ro.

Coachens 5 verktyg till dig som drabbas av partnerns svartsjuka

 1. Sätt ner foten direkt när svartsjukan visar sig. Säg: ”Det handlar inte om mig och vilka jag umgås med, det handlar om dig. På vilket sätt känner du dig osäker?” Det är ofta först när den andre säger stopp som det sker en förändring.
 2. Sluta försvara dig. Titta istället din partner i ögonen, sänk rösten och säg: ”Nu säger jag det här en enda gång – jag älskar dig. Jag tänker inte lämna dig. Jag kan prata om oss och vad du känner, men jag tänker inte bli utsatt för ett förhör.”
 3. Anpassa dig inte efter din partners svartsjuka. Ställ inte upp på in partners regler. Så länge du spelar din roll skapar det utrymme för den som är svartsjuk att fortsätta spela sin. Du har också ansvar för att stoppa de destruktiva mönstren.
 4. Ta ett ordentligt samtal med varandra, gärna med en utomstående närvarande. Prata om det som det handlar om – egentligen. Kom överens om en väg ut ur situationen, vare sig det är ett litet steg eller en radikal förändring.
 5. Skriv kontrakt mellan er. Skriv vad ni ska göra – till exempel att inte hålla förhör när partnern kommer hem från jobbfesten. Skriv också varför – för att jag vill handla i kärlek och att min partner ska få en trevlig kväll.

Foto: IBL

Annons