Så behåller ni glöden efter många år tillsammans

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Låt oss vara ärliga: Den där galna passionen som kan uppstå när man precis träffat någon är inte möjlig i ett långt förhållande. I alla fall inte hela tiden. Men det går att skapa stunder av passion.

– Passionen hos nyförälskade bygger mycket på att man idealiserar, inte känner varandra så bra än och är lite osäker på den andras känslor. Häftig förälskelse gör att det sker kemiska processer i hjärnan som gör att vi går på högvarv, knappt kan äta, sova eller tänka klart. Och så orkar ju ingen ha det någon längre tid, säger MåBra:s psykolog Anna Bennich Karlstedt.

LÄS MER: Är ditt äktenskap på väg att krascha? Här är 10 varningssignaler!

När man tänker efter är det logiskt att den typen av passion inte kan finnas i ett långt förhållande, som ju vilar på helt andra grunder.

Däremot kan man få stunder av passion.

– Skillnaden är att man måste vara beredd att jobba för det. Det kommer inte av sig självt.

Börja med att titta på hur helheten ser ut i relationen.

– Jag brukar säga att omtänksamhet och intresse för varandra är förspelet. När man känner sig trygg, sedd och uppskattad får man närmare till lustkänslorna.

Det är också viktigt att ha rimliga förväntningar.

– Vad har vi ofta för bild av passion? Jo, den vi har fått via filmer och böcker. Men det är bara fiktion, en scen. Och jämför vi oss med den, och förväntar oss att vi ska uppleva lika himlastormande passion som filmens värld förmedlar, då blir vi besvikna. För så ser inte verkligheten ut. Där känner vi passion ibland, är sura och irriterade på varandra ibland, och kan tycka att vår partner är både tråkig och färglös.

LÄS MER: Malin blev lämnad mitt i bröllopsplanerna: ”Sveket är det bästa som hänt mig!”

Men det är säkert George Clooney också när kameran är avstängd och han sitter hemma i soffan och kliar sig i naveln. Även Facebook och Instagram, med alla romantiska bilder av hotellvistelser med champagne och myyys, är just bara en bild – som avsändaren själv valt ut för att verka ”perfekt”.

– Det står sällan något om gräl, tråkiga lördagar och månader utan sex. Vår benägenhet att jämföra oss med andra gör oss stressade och missnöjda, och det riskerar att dra ner vårt humör och i förlängningen även lusten.

Man behöver också titta på sin situation här och nu – alltså vilka reella förutsättningar som finns.

– Vi går alla igenom perioder i livet när vi kanske ska acceptera att sexlusten inte alltid är på topp: som när barnen är riktigt små, om man går igenom en kris och så vidare. Då kan det bästa för relationen vara att helt enkelt ta en passionspaus, att acceptera läget. Men försök ändå hålla ömhetsbeteendena igång, som att ta i varandra, kramas och pussas. I bästa fall väcker det också lusten efter hand.

7 konkreta steg till mer passion

 Prata mindre om brister

Ofta fastnar vi i sådant vi inte tycker funkar så bra med varandra. Och fokuserar för mycket på alla ”brister” – som då tenderar att kännas ännu större. Om det är så: Fokusera på vad ni säger till varandra när ni pratar om er relation. Vilket innehåll har er feedback, tar ni till exempel oftast upp sådant som INTE funkar? Och pratar sällan eller aldrig om det som är bra? Det om något dödar ömhet och passion.

Våga prata mer om närhet

Ibland kan det vara svårt att prata om våra önskningar när det gäller närhet och sex. Och så väljer man att låta bli. Men vår längtan försvinner inte för det. Avsätt lite tid vid något tillfälle när ni har det bra, och inte är arga eller irriterade på varandra – och prata om hur ni kan skapa mer intimitet mellan er.

Då kan man till exempel inte sitta i soffan och titta på tv varenda kväll. Man måste ge mer av sig själv. Fråga varandra: Vad behöver vi förändra i vår relation? Vad är viktigt, och vad är oviktigt? Var går våra gränser i relationen i stort? Nedvärderande kommentarer måste till exempel genast upphöra. Men att glömma att torka av diskbänken kanske inte är hela världen. Som sagt: Vad kan vi acceptera hos varandra? Vad är oacceptabelt?

Ett bra knep är att använda ”jag” när ni pratar: ”Jag upplever situationen så här, och det påverkar mig så här.”

Ta fram det positiva

Lägg tyngdpunkten på allt ni tycker är bra med varandra. Och tala om det för varandra! Säg gärna något varje dag. Prata också om allt ni tycker fungerar i relationen. Vad var det ni föll för hos varandra, vad gjorde att just ni blev ett par? På det här sättet får ni med stor sannolikhet mer positiva känslor, både inom er själva och gentemot varandra, känner er mer uppskattade och bekräftade. Något som i sin tur kan leda till mer närhet och lustkänslor.

Tänk mindre, gör mer

Att enbart tänka sig fram till lust kan vara ganska svårt. Därför är det ingen idé att gå runt och vänta på att den ”rätta känslan” ska infinna sig. Dessutom gör ofta tanken på att ”oj nu ska vi ha sex, och tänk om jag inte blir tillräckligt upphetsad, och tänk om det inte blir bra” att man lätt blir lite stressad. När stresspåslaget ökar låser sig ofta lusten. Öka närheten med handlingar i stället. Och ta det successivt: Håll varandra i handen, kyss varandra, sitt nära i soffan och så vidare. Och fokusera inte så mycket på om det känns tillräckligt eller inte.

Passion är närvaro

Ett sätt att väcka närhet är att titta varandra djupt i ögonen en stund. Försök att göra det under en minut inledningsvis, och utöka successivt tiden till runt 3-4 minuter. Att möta den andras blick på det här sättet brukar kunna väcka en massa känslor, som omtanke, värme, passion… För vissa kan det kännas läskigt och obehagligt att möta den andres blick så här länge. Det beror ofta på att vi är ovana, och det kan kännas som att man tappar kontrollen lite grann. Låt allt finnas. Vilka känslor får ni för varandra? Vad ser ni hos varandra? Tänk på att det också kan komma obehagliga känslor, som saknad och sorg. De får också finnas.

Ha sexförbud

Har man inte haft sex på länge kan det kännas oöverstigligt att komma igång igen. Ofta drabbas man av en massa kravfyllda tankar på att det måste fungera, bli bra och så vidare. Därför är ibland ett bra tips att faktiskt ge sig själva sexförbud en tid (hur länge kan ni bestämma själva). Det tar bort alla krav och förväntningar som sätter käppar i hjulet, och man får lättare att slappna av i varandras närvaro. Däremot ska ni öka närheten genom att kramas, smekas, pussas och kyssas – men inte gå längre! Ofta minskar stressande tankar om själva sexakten, och lusten får lättare utrymme.

Ha tålamod

Att förändra något i ett förhållande är inget man löser en gång och sedan är det fixat. Ofta blir det bättre ett tag och sedan ramlar den ene eller båda successivt ner i de gamla mönstren igen. Men det är bara att ta ett varv till. Det handlar inte om att någon av er är ointresserad eller omöjlig – utan helt enkelt om att det är ganska segt att få in nya vanor på längre sikt. Det viktiga är att vilja, tålamod och lite handlingskraft finns där.

Källa: Anna Bennich Karlstedt

Redaktionens tips
Dela på: