RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så avslöjar din plats i syskonskaran hur ditt kärleksliv kommer att bli

02 feb, 2017 
Syskonplatsen berättar en del om dina relationer.
Syskonexperter berättar hur äldsta, mitten-, yngsta och ensambarn antagligen kommer att agera i framtida relationer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vilken plats vi har i familjen har stor betydelse för hur vi blir som personer som vuxna. Och till viss del påverkar det även hur vi agerar med andra människor och relationer. Däremot finns inga universella regler för vår psykologi eller våra personlighetsdrag. Till exempel har det större påverkan på dig hur du blev upfostrad eller om dina föräldrar höll ihop eller skilde sig.

På samma sätt finns det inga par som inte kan ha en finfin relation så länge de respekterar varandra och kommunicerar, menar Linda Blair, psykolog och författare till boken ”Birth Order: What Your Position in the Family Really Tells You About Your Character”. Men hon skriver att det ändå finns olikheter i hur ett äldsta barn och ett yngsta uppfattar och ger kärlek.

Här är några exempel.

Läs också: MåBra krossar 7 seglivade syskonmyter

 

Äldsta barnet

Äldsta barn är ofta intelligenta och ansvarstagande personer som presterar bra, något de har fördel av när det blir dags för en kärleksfull relation. De är organiserade och bra på att ta hand om andra, samtidigt som de är självkritiska och jobbar hårt för vad de vill ha.

Annons

Den negativa sidan av att dejta en förstfödd är väl att de kan vara perfektionister som älskar att ha kontrollen hela tiden – något som kan driva bort flera yngsta barn och mittenbarn, enligt Michael Grose, föräldraexperten bakom boken ”Why First Borns Rule the World and Last Borns Want to Change It”.

Läs också: Storasyskon blir oftare chefer

 

Mittenbarnet

Relationer handlar till stor del om att kompromissa – något som de flesta mittenbarn har ett försprång på då de är naturbegåvade fredsmäklare.

Mittenbarn anpassar sig och måste bli diplomatiska förhandlare för att kunna stå upp mot både äldre och yngre syskon.

Något mittenbarnet kan behöva tänka på i sina vuxna relationer är att göra sig hörd när något inte känns bra. För att göra andra nöjda kanske ett mittenbarn håller sina tankar och känslor för sig självt, och är oftare osäker på vad hen vill ha ut av en relation, eller livet i stort.

Spelar tågordningen i syskonskaran någon roll?
Spelar tågordningen i syskonskaran någon roll?

Yngsta barnet

Minstingen i familjen kräver ofta mycket uppmärksamhet, tar risker och är öppen och charmig. I en relation är yngstabarn ofta lekfulla, spontana och härliga att umgås med.

Annons

Enligt Linda Campbell, professor i rådgivning och mänsklig utveckling vid University of Georgia, lär sig yngsta barnet tidigt att läsa av och interagera med alla de äldre i familjen. De är lyckade socialt.

Det negativa för den som är i en relation med ett yngsta barn kan vara att de kan upplevas som flyktiga och att de har svårt att fatta beslut själva. Det kan bli enerverande för exempelvis ett äldsta barn, då minstingar kan vara riktiga charmörer för att få vad de vill ha. Samtidigt kan ett yngsta barn hjälpa ett äldsta barn att släppa på kontrollen lite.

Läs också: Platsen i syskonskaran avgör din personlighet

 

Ensambarnet

Ett barn utan syskon har aldrig behövt tävla om föräldrarnas uppmärksamhet. De är ofta konventionella, ansvarsfulla och pålitliga – men de kan också vara krävande i en kärleksrelation, eftersom de alltid fått uppmärksamhet, kärlek och andra emotionella behov uppfyllda.

Annons

Ett ensambarn passar kanske bäst ihop med ett äldstabarn, då båda värderar ansvarstagande och pålitlighet, samtidigt som äldstabarnet antagligen har vana att ta hand om och bekräfta.

Relationen med ett yngsta barn kan däremot bli lite vinglig. Ett ensambarn har från början fått ett vuxet perspektiv på världen, och kan på så sätt uppleva yngstabarnets livlighet och spontanitet som lite påfrestande. Där krävs tålamod.

Källa: Huffington Post

Foto: Thinkstock

 

Problem med vikten? Skyll på dina syskon

Din plats i syskonskaran kan påverka huruvida du blir överviktig.
Din plats i syskonskaran kan påverka huruvida du blir överviktig.

Läs också: Problem med vikten? Skyll på dina syskon

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons