RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

10 beteenden du måste sluta med i ditt förhållande

14 jun, 2021 
AvVeronica Henriksson
Par som bråkar
Tjat, krokodiltårar – eller total tystnad. Här är tio saker du (och din partner) måste sluta med i ert förhållande!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 beteenden du måste sluta med i ditt förhållandeBrand logo
7 beteenden du måste sluta med  i ditt förhållande

Att vara lyckligt kär är inte alltid en dans på rosor. Och visst kan det vara irriterande att se lyckliga par hålla hand på stan eller åka på romantiska resor, när du själv vet att det knakar ordentligt i ditt förhållande. Men det finns beteenden som du (och din partner) kan tänka på för att göra relationen betydligt bättre. Här listar vi tio exempel!

Greys anatomy derek och meredith

Sluta hålla saker inom dig

Stör du dig på att din partner lämnar saker framme, glömmer bort att meddela att hen ska iväg eller inte hjälper till på det sätt som du önskar? Säg det! Ingenting blir bättre för att du samlar ilskan inom dig, tillslut brister det. Däremot är det viktigt att heller inte konstant hacka på din partners brister. Sätt dig ner i lugn och ro och berätta vad du önskar vore annorlunda och lyft också det du uppskattar extra mycket att hen gör.

Annons

Sluta snoka

Skulle du gilla om din partner gick igenom din telefon eller dator? Antagligen inte! Därför ska du inte heller göra det. Har du misstankar om att något inte är som det ska – ta upp det och be hen visa dig istället.

Sluta ignorera

Upplever du att ni har ett problem i er relation är det bra att ta tag i problemet, innan det går för långt. En bra början är att prata med varandra. Hjälper det inte är parterapi ett alternativ. Kom också ihåg att parterapi är ett jättebra sätt att komma varandra närmare och försöka förstå varandras känslor. Därför kan alla par behöva gå i terapi tillsammans, även om förhållandet inte känns svajigt.

Sluta köra tysta leken

Det är lätt att bråk går från ett till hundra och visst är det enkelt att bara bli tyst och gå därifrån. Men att ignorera din partner är inte lösningen på något. Andas in, andas ut!

Sluta använda fula ord

Ingen blir glad av att bli kallad dumma saker (och ingen är heller speciellt glad över att kalla dumma saker). Håll dina ord inom dig och räkna istället till tio.

Annons

Svara med en fråga

Ja, ibland är din partner en idiot som säger klumpiga saker. Men istället för att gå i taket är det bästa alternativet att svara med en motfråga i form av till exempel "Bara så att jag förstod dig rätt. Du vill att jag ska...". Genom att få frågan tillbaka kommer din partner säkert att tänka ett varv extra.

Sluta ändra din partner

Alla utvecklas vi med åren. Kanske får vi nya intressen, skapar en annan stil, eller gör en rannsakan av oss själva och ändrar något i vår personlighet. En del saker hänger kvar, medan andra kanske bara är en fas. Kom däremot ihåg att du inte ska gå in med inställningen att du ska ändra din partner!

Sluta spela martyr

Tårar och martyr leder sällan någonstans, så tänk på att hålla krokodiltårarna borta när det bråkas.

Annons

Sluta gör allt för att få din vilja igenom

Du och din partner vill inte alltid samma saker, så är det bara. Däremot kommer du ingenstans genom att tjata eller försöka övertala.

Sluta tvinga till gemenskap

Självklart ska man som par göra saker gemensamt, men det är också minst lika viktigt att göra saker själv. Sluta tvinga med din partner på träffar med dina vänner (om hen inte vill såklart) och vill din partner inte dela ditt intresse för padel – nej, då behöver hen inte det. Försök istället att planera in något som ni båda tycker är kul! Men med det sagt är det såklart bra att testa nya saker tillsammans.

Foto: TT, Skärmdump Greys Anatomy, The notebook

Artikelinspiration: Hälsoliv

Annons