Terapeuten: Dessa 4 bokstäver kan rädda ert äktenskap

Med hjälp av fyra S kan ni förbättra utsikterna för ert äktenskap. Det menar ett flertal ledande relationsexperter, bland annat svenska Marianne Olsson, som också använder metoden i sitt arbete som familjeterapeut på St Lukas-stiftelsen i Växjö. Ett område som för övrigt har mycket låg skilsmässostatistik jämfört med övriga landet.

Har ni koll på era fyra S?

De fyra S:en ger paret ett gott sammanhang omkring sig, vilket ökar chanserna till ett lyckligt och fungerande äktenskap enligt Marianne Olsson.

1. Skratt

Det första S:et står för skratt. Ett gott skratt förlänger livet brukar det heta, kanske förlänger det också relationen? Par som skrattar får automatiskt närmare till positiva känslor och optimism, även i andra delar av livet och i relationen. Det gör det enklare att bli sams efter en konflikt och att känna gemenskap.

2. Samtal

Det andra S:et står för samtal. Håller ni pratet vid liv ökar också chanserna att ni håller kärleken levande. Par som pratar och som delar med sig av känslor, tankar och drömmar har också mindre konflikter och blir mer samspelta.

3. Samvaro

Skäggig man håller armen runt rödhårig kvinna med filt över axlarna som skrattar

S nummer tre står för samvaro. Att göra saker tillsammans och skapa en gemensam vardag gör att ni växer ihop och växer tillsammans. Gemensamma händelser vävs ihop till delade minnen och samvaron gör det också enklare att skapa samma värderingar.

4. Sex

Man och kvinnoben sticker ut bakom möbel.

Det sista S:set står för sex. I en livslång relation är det viktigt att hitta varandra sexuellt och förstå att både lust och tillfällen varierar genom livet. Och observera att S:et inte står för samlag, att ha sexuell närhet till varandra är mer än så.

Är du nyfiken på hur ofta svenskar har sex? Läs (och förvånas över) svaret här!

Källa: sr.se, dn.se

Av Anja Nilsson

BILD: Thinkstock

Utvald läsning