7 störiga råd från våra föräldrar – som vi nu inser är briljanta

Mamma gnäller på ung dotter i soffan.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

1. ”Kissa innan du går hemifrån”

Att gå på toaletten innan man går ut genom ytterdörren måste väl ändå vara den vanligaste förmaningen från jordens alla föräldrar till sina barn? Och även om man som barn eller tonåring tycker att det är världshistoriens mest tjatiga tillsägelse, så får man väl ändå erkänna att det faktiskt är ett riktigt bra tips. För det finns väl knappast något mer irriterande än att bli kissnödig tio minuter efter att man lämnat hemmet? Det resulterar vanligtvis i ett av två alternativ – antingen att man måste hålla sig jättelänge eller att man måste söka upp en offentlig toalett och krångla med ytterkläder och pilla dit papper på toalettringen och svära åt att tvålen är slut. Bättre att kissa hemma, helt klart.

2. ”Lägg fram kläder till dagen efter redan på kvällen”

Kläder, skor, hörlurar, solglasögon och väska ligger på ett plant underlag.
Foto: Shutterstock/TT

Som barn är det fruktansvärt tråkigt att tänka på morgondagen. Ännu värre är att tvingas fundera över vilka kläder man ska ta på sig under nämnda morgondag. Men herregud – det är ju universums bästa lifehack som sparar oceaner med tid mitt i morgonstressen! Tänk att det skulle ta sisådär 20-40 år innan man fattade grejen.

3. ”Häng alltid nycklarna på samma ställe”

Nyckelknippor hänger på krokar i en hall.
Foto: Shutterstock/TT

Att var sak har sin plats är en annan föräldrasanning som kändes lika rolig som en sten med mossa när man var ung. Och nu finner man sig själv stå och förmana sina egna ungar om att alltid hänga nycklarna på samma ställe varje gång – ”för då vet du ju var du har dem och vi slipper leta runt i hela huset på morgonen när alla redan är trötta och griniga”. Det där med att man aldrig skulle bli som sina föräldrar går kanske inte helt enligt plan.

Se också: 6 godissorter som får oss att bli nostalgiska!

4. ”Det är mycket bättre att vi skjutsar hem dig”

Fanns det något mer skämmigt än när ens föräldrar insisterade på att hämta en efter skoldiskot eller filmkvällen i, säg, högstadiet? Aldrig har man väl tyckt att ens föräldrar var mer pinsamma än när de satt där i bilen och vinkade glatt medan ”alla andra” minsann var betrodda med att ta sig hem för egen maskin. I dag har vi insett vilken otroligt lyx det är att någon hämtar en med bil efter en utekväll. Speciellt en ruggig vinterkväll – vilken ynnest att få krypa in i en varm bil och slippa knata hela vägen hem. Och att dessutom slippa betala för det. Föräldrar – världens bästa taxichaufförer.

5. ”Smörj in dig med solkräm”

En kvinna i solhatt smörjer in ansiktet med solkräm.
Foto: Shutterstock/TT

Alltid detta tjat om solkräm, så fort solen tittade fram. Som liten ålade vi oss likt slingriga ormar ur föräldrarnas grepp när solkrämstuben åkte fram. Och i tonåren låg vi packade på stranden i timmar för att få den hett eftertraktade solbrännan, helt omedvetna om det växande hålet i ozonlagret. Att smörja in sig med solkräm gjorde ju bara töntar (och föräldrar) liksom. Tänk om man hade vetat att man som vuxen skulle bli i det närmaste besatt av SPF och skadligt UV-ljus och inte låta minsta lilla fingertopp vara osmord en varm sommardag. Pinigt.

6. ”Hämta ut jackan i garderoben en kvart innan diskot är slut”

Blotta tanken på att följa mammas och pappas råd om att hämta jackan tidigare än alla andra, för att undvika trängsel i garderoben, fick oss att vilja sjunka genom golvet. I dag kan vi villigt erkänna att det är ett fenomenalt tips! Att trängas med 500 (nåja, det är väl 50 i dagens coronaläge) i garderoben efter en spelning eller festnatt ute, känns otroligt jobbigt och ansträngande. Mycket bättre då att gå en stund före alla andra, klä på sig i lugn och ro och undvika anstormningen som kommer när kvällens evenemang tagit slut. Klockrent tips!

7. ”Ät inte chips i sängen”

En glasskål med chips står på ett vitt lakan.
Foto: Shutterstock/TT

Livet som tonåring består väl ändå till ganska stor del av att ligga i sängen och titta på tv/läsa böcker/prata i telefon/skriva dagbok/fundera över livet. Och äta förstås. Helst goa grejer som chips och knäckebrödsmackor – men det satte förstås föräldrarna snabbt stopp för. Det hette att det smulade och blev besvärligt – och det gör det ju och det är det ju! Även här får man ge föräldrarna rätt, för det är ju inte supermysigt med smulor som skaver mot låren när man ska lägga sig på kvällen.

27-åriga åttabarnsmamman: Så får vi livet att gå ihop

Amy Schumers klockrena svar på autismkommentaren om sonen

Hanna Hedlund och Martin Stenmarcks dotter Ida går i föräldrarnas fotspår

Dela på: