Psykologen: Så vårdar du dina relationer

Här är tre ovärderliga tips på hur du enkelt vårdar dina relationer.

Boka in kvalitetstid

Bygg upp ritualer som gör att ni träffas regelbundet och hålla kontakten: Att träna på gymmet en dag i veckan, vara med i samma bokcirkel, äta middag varannan vecka eller mejla varandra varje dag håller relationen vid liv.

Genom att ha regelbunden kontakt känner sig din familj och dina vänner lika viktiga som allt annat i ditt liv.

Kommunicera mera

Ett sätt att komma nära vänner, nära och kära är att ta för vana berätta personliga saker om sig själv. Det kan vara jobbigt, men leder säkert till att den andra också vågar berätta om sig själv och ni ökar närheten i relationen.

Ömsesidigheten är viktig. Lika ofta som du anförtror dig åt någon måste du ta dig tid att lyssna på hennes eller hans problem. Undvik att vända uppmärksamheten mot dig själv just då. Håll ögonkontakt, var uppmärksam och bekräfta det din vän berättar.

Var lojal och uppmuntrande

Kom ihåg att vara intresserad och entusiastisk när någon i familjen eller en vän kommer med goda nyheter som berör henne själv eller hennes familj. Lyssna noga, ställ frågor om det och lev dig in i det som berättas. Försök att inte bli avundsjuk, utan sola dig istället i glansen.

Tre gyllene regler för nära relationer är också att alltid försvara vännen/ familjemedlemmen när han/hon inte är närvarande, att bevara hemligheter och att återgälda tjänster.

Källa: Boken Lyckans verktyg av psykologiprofessorn Sonja Lyubomirsky

AV:  Julia Collinius

BILD: Thinkstock

Utvald läsning