RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Fem vanliga sexproblem i ett förhållande – och hur ni löser dem

12 apr, 2021 
Hanna Byström, sexolog, och par med problem i sängen.
Att ha problem i sitt sexliv är varken något onormalt eller något att skämmas för. Oavsett om du och din partner just blivit ihop eller har några år på nacken har ni säkerligen saker ni tampas med. MåBra har pratat med sexologen Hanna Byström om hur man löser de vanligaste sexproblemen.
Annons
8 onödiga saker som kan få dig att sabba ditt förhållande (MåBra)Brand logo
8 onödiga saker som kan få dig att sabba ditt förhållande (MåBra)

Uteblivna orgasmer, olika fantasier och dålig självkänsla är några av saker som kan skapa problem i sexlivet. Men var inte orolig, ni är långt ifrån ensamma och det finns lösningar på problemen.

Se ocksåsex inte så viktigt för svenskarna visar undersökning.

“Vi hittar inte lusten”

– Lustproblematik är en av de absolut vanligaste sexrelaterade problemen. Det kan till exempel handla om att man är olika sugen på sex. Många jag har mött vill ha en en quickfix men sanningen är att det inte finns något snabbrecept för detta problem. Det man måste börja göra är att kartlägga livet i övrigt: Har jag mycket på jobbet? Annat i tankarna? Hur är mår jag generellt? Många kopplar inte ihop den allmänna hälsan och livssituationen med sexlivet men faktum är att det har jättestor betydelse.

Annons

“Min partner och jag vill göra olika saker”

– Jag har mött många par som har problemet att man har olika fantasier och inte kommunicerar om det. Den ena parten kanske till exempel vill testa rollspel men vågar inte säga det till sin partner. Mitt bästa tips är att prata om detta i ett icke-sexuellt sammanhang. Berätta för din partner vad du fantiserar om och var noga med att alltid utgå från ett jag-budskap “Jag skulle tända på det här/ det här min fantasi/ jag tycker detta skulle vara kul att testa” och så vidare. Var också noga med aldrig pressa din partner till något hen inte vill.

Se ocksåde här vanorna har par med bra sexliv enligt forskningen.

“Vi jämför oss med andra”

– Ett vanligt förekommande problem är att man har höga förväntningar på sitt sexliv och ständigt jämför sig med andra. Man tänker att alla andra har det bättre och får perfekta orgasmer hela tiden. När man ständigt jämför sig med andra kan det lätt skapa osämja i relationen. Först och främst måste man se att alla inte har ett perfekt sexliv, sexlivet går upp och ner precis som livet i övrigt.

Annons

Mitt bästa tips här är att “sexsnacka”. Kommunicera om huruvida missnöjet bottnar i problem i ert förhållande eller enbart i att ni jämför er med en falsk bild.

“Jag får inte orgasm tillsammans med min manliga partner”

– Många heterokvinnor upplever att de inte får orgasm tillsammans med män. I det här har båda ett ansvar. Du som kvinna kan kommunicera och visa vad du gillar men din partner måste också ta ansvar och läsa på. De flesta kvinnor kommer till exempel inte enbart av vaginal stimulering utan behöver även stimulans av klitoris för att kunna få orgasm. Fråga och vägled är två bra riktlinjer i en parrelation.

“Jag vill inte att min partner slickar mig”

– Ibland vill kvinnor som ligger med män inte vill att deras partner går ner på dem. Man kanske är rädd för att lukta illa eller inte se bra ut. Även i denna situationen är det viktigt att prata om problemet men gör det i ett icke-sexuellt sammanhang. Framförallt är det viktigt att öva på att kommunicera om denna typ av frågor. Prata med din partner om förväntningar på ditt könsorgan och prata om att alla kön ser olika ut och att alla kön har en lukt. Öva dig också på att säga snälla saker till ditt kön.

Foto: TT

Annons