RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Pernilla Wahlgren om skillnaden att vara gravid som 20 och 39-åring

07 jan, 2022 
pernilla-wahlgren-förlossningar-
Allt blir bättre med tiden. I alla fall om man frågar Pernilla Wahlgren när man pratar om förlossningar. Hennes första var oerhört smärtsam och hennes sista var ”fantastisk”.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Sofia Wistams första möte med Pernilla Wahlgrens kärlekBrand logo
Sofia Wistams första möte med Pernilla Wahlgrens kärlek

Pernilla Wahlgren, 54, har barnen Oliver, 33, Bianca, 27, och Benjamin Ingrosso, 24, tillsammans med exmaken Emilio Ingrosso, 56. Efter det uppmärsammade uppbrottet med Emilio Ingrosso 2002 mötte hon numera ex-pojkvännen Joachim Lennholm, 49, med vem hon har tonårssonen Theo,14.

Under sina sex år tillsammans fick Pernilla Wahlgren och Joachim Lennholm kämpa för att få barn. Innan sonen Theo kom till världen 2007 drabbades Pernilla Wahlgren av missfall. Det var under ett ultraljud i vecka 14 som hon fick det sorgliga beskedet.

– När jag träffade Theos pappa var jag äldre, jag skulle börja om, vi skulle ha barn, han var mycket yngre än vad jag var. Och så blev jag gravid och jag hade aldrig fått ett missfall i hela mitt liv, har hon tidigare berättat i podcasten Wahlgren och Wistam.

Annons

– Vi skulle hem och berätta för barnen efteråt. Men så bara säger läkaren ”jag är ledsen, men hjärtat slår inte”. Jag kände mig som världens mest misslyckade människa. Jag skämdes.

Pernillas fantastiska förlossning med Theo

När Pernilla väl blev gravid med Theo var hon 39 år gammal och precis som under graviditeten med dottern Bianca drabbades Pernilla av hepatos (gravidklåda) som kan vara skadligt för fostret. Så därför var hon ofta inne på sjukhuset för rutinkoller. Hon har tidigare sagt att graviditeten med Theo var en dramatisk och orolig sådan. Men själva förlossningen gick som på räls.

– Faktiskt helt fantastisk. Vi har varit jätteoroliga. Man blir verkligen inte mindre orolig för att det här är fjärde barnet. Alla säger att det där blir bättre med åren, att det ska gå på rutin. Men så är det inte, sa Pernilla Wahlgren till Expressen en tid efter förlossningen.

– Hela graviditeten har varit en stor oro. Men sedan kommer det ut en liten frisk fantastisk unge, och är man inte religiös innan så blir man... Jag hade som sagt en jättefin förlossning. Barnmorskan vi hade var helt underbar. Och jag använde bedövning för första gången. Det var: ”Oj, wow!”.

pernilla wahlgren och alla barnen
Pernilla Wahlgren med barnen Benjamin, Bianca, Oliver och Theo på biopremiären av Legenden om Tarzan 2016.

Pernilla Wahlgrens smärtsamma förlossning med Oliver

Bedövning var inget hon använde sig av när hon födde äldsta sonen Oliver som 21-åring. 2017 berättade hon om den smärtsamma förlossningen i podcasten Wahlgren och Wistam. Hon gjorde klart att barnmorskan övertalade henne att inte använda smärtlindrande under sonens födsel. Något hon idag ångrar.

Annons

– Det var en skräckgrej! Min barnmorska vurmade för att man inte skulle ha någon bedövning. Hon tyckte att man skulle föda naturligt, och hon sa att man vill vara stark och vaken när barnet kommer. Och sedan fick jag höra att om man lägger bedövning i muttan, som ju är så skönt att ha, så kan det gå över till barnet.

– Så jag hade ingen bedövning, sa hon i podden och förklarade att det ändå gick helt okej. Fram tills det att Olivers huvud plötsligt fastnade i underlivet.

– Han var på väg ut och de sa “nu kommer han, bara en krystning till”. Men värken avstannade, vilket gjorde att Olivers huvud fastnade, sa fyrabarnsmamman och fortsatte:

– Den brännande smärtan… När man känner att “jag har en fotboll i muttan som bara sitter där”... Det var så fruktansvärt. När han väl kom ut var jag fortfarande så chockad över att det kunde göra så fruktansvärt ont.

Foto: TT

Annons