Olika typer av vänner som ALLA borde ha i sitt liv!

olika vänner

Vad skulle vi göra utan ett gäng riktigt bra vänner att vända oss till? Psykolog Tove H. Edvardsen Stemsrud menar att bra vänskap är något av det bästa livet har att erbjuda.

Vänskap är en källa till känsla av tillhörighet och gemenskap, till emotionellt stöd, till upplevelse av trygghet och till utveckling av ens självbild och självkänsla.

– År av psykologisk forskning tyder också på att vänskap förhindrar både känslan av ensamhet och psykisk sjukdom och är viktigt för bra livskvalitet.

Alla vänner är inte självklara

Om du tänker på det har du förmodligen några vänner som är lite otippade. Någon du träffat av en slump eller någon du inte trodde att du skulle komma så nära vid det första mötet. Hur blir man egentligen vänner?

– Till att börja med sägs det ju att lika barn leker bäst, och forskning tyder på att vi tenderar att utveckla vänskap med dem som har preferenser, attityder och värderingar som liknar våra egna. Vi måste helt enkelt kunna känna igen oss själva i den andra, säger Stemsrud.

Ändå har de flesta av oss bra vänner som vi inte alls är lika.

– Vi vet till exempel att de vi tillbringar mycket tid med, och ofta ser, blir våra vänner trots att ni inte nödvändigtvis har så många likheter.

Vi väljer inte alla vänner själva

– Många har också vänskaper som de utvecklade som unga, där ni inte nödvändigtvis skulle ha utvecklat en nära vänskap om ni först träffats i vuxen ålder. En gemensam historia fungerar som ett lim i vänskapen.

Dessutom kan tillfälligheter som vem du placeras bredvid på kontoret vara avgörande för om ni blir vänner. Å andra sidan hjälper inte det för att avgöra om det är en god vänskap eller inte.

– Det finns en skillnad i kvaliteten på en vänskap. De som känns som supervänner vid första mötet behöver inte nödvändigtvis vara de som man får ett hälsosamt och bra förhållande med. En god och hälsosam vänskap kännetecknas av ömsesidighet. Det vill säga att ha en bra balans mellan att ge och ta i förhållandet, säger Stemsrud.

Att ge kan till exempel vara att investera i tid, intresse och omsorg för den andra. Samtidigt borde vi kunna förvänta oss detsamma i gengäld. Med det sagt kan det finnas perioder av obalanser i vänskapen, om någon av er till exempel går igenom svåra tider och behöver mer stöd och fokus.

Det kommer inte nödvändigtvis att vara negativt för vänskapen, det kan lika gärna stärka den. Men, påpekar experten: en vänskap där den ena ger mer än den andra under lång tid är sällan tillfredsställande.

Vänner för olika tillfällen

Känner du igen känslan av att du har olika vänner för olika saker? Kanske finns det en du föredrar att träna med, och en du gillar att resa med bäst? Enligt experten beror detta på att olika vänner återspeglar olika sidor av oss själva.

Dessutom kan olika vänskaper täcka olika behov i olika skeden i livet. Om du är singel kanske du mest letar efter ensamstående vänner, har du fått barn är det kanske mest naturligt att tillbringa tid med vänner i samma livssituation. Ibland har till och med riktigt bra vänskap en kort tidshorisont, medan andra gånger varar livet ut!

Stemsrud säger att de flesta behöver bra vänskaper. Vi har ett medfött, psykologiskt behov att vara med andra människor, men det finns inget definitivt svar på hur många vänner du behöver eller borde ha. Vissa föredrar ett par nära, goda vänner, medan andra föredrar en större grupp av både nära och mindre nära vänner.

– Min erfarenhet som psykolog är att de som känner sig mest nöjda i sina vänskaper är de som har fokuserat på kvalitet snarare än kvantitet. Jag blir därför skeptisk när jag möter människor som säger att de har ”hundratals goda och nära vänner”. Nära vänskap behöver vård och investeringar, och det tar tid! Du har inte kapacitet att investera tillräckligt i varje vänskap om du har för många, säger experten.

12 typer av vänner som alla borde ha

Cosmopolitan har sammanställt en rolig lista över vänner du bara måste ha i ditt liv. Är du redo att kontrollera vilka vänner du kan känna igen? Och förresten – vilken typ av vän är du själv?

1 Vännen du lätt listat som närmsta anhörig

Det här är den vän du slår numret till som på autopilot, oavsett om ditt hjärta blöder eller det kittlar i magen av upprymdhet. Hon är bra att prata med och ser fram emot saker å dina vägnar, men kanske viktigast av allt – hon är alltid redo att stryka ditt hår och ge dig chokladglass när allt går fel!

2 Tiden betyder inget-vännen

Hon är en bra människa som fortsätter att vara en precis lika bra vän oavsett hur dålig du är på att ses i en hektisk vardag. Även om det tyvärr kan ta månader (eller år!) mellan cafébesök eller vinkvällar känns det precis som tidigare! Tiden påverkar inte er vänskap eftersom ni klickar så bra.

3 Hon som alltid har varit där

Det finns något mycket speciellt med de livslånga vänskaperna. Det är trevligt att ha någon du kan se tillbaka på de glada dagarna som barn med! Som vet, utan att man behöver förklara bakgrunden för.

4 Kollega-vännen

Ni gillar att tillbringa många timmar tillsammans varje dag – så det är naturligt att hitta goda vänner hos kollegor! Det är bra att kunna prata jobb-grejer med någon som förstår saken, eller hur?

Förutom livräddande pauser i form av lunch och kaffepauser, naturligtvis. Bra vänner på jobbet gör definitivt arbetsdagen bättre!

5 Den du litar mest på

Är det inte bra att ha någon som du kan prata fritt och öppet utan att oroa dig för att det förs vidare? Alla behöver en vän de alltid kan prata med utan att behöva ange vad som är hemligt och vad som inte är det.

6 Hon med exakt samma smak

Det råder ingen tvekan om att skillnader i många fall kompletterar varandra, men det är ganska coolt att umgås med den vän du vet vill ha exakt samma sak som du! D

et råder ingen tvekan om vilken restaurang ni kommer att ses för middag på, båda delar alltid gärna en flaska vin, ni kan njuta av samma konsertupplevelser – och hon ger dig de bästa gåvorna!

7 Hon som bor långt borta

Det var tråkigt att skiljas åt då, men nu under högteknologins tid är det inga problem att hålla er vänskap vid liv! Ett stort och uppenbart plus med den här vännen är att du alltid har en plats att åka till om du behöver komma undan lite.

8 Partypolaren

Du kan inte ligga under täcket med glasslådan varje gång livet går fel. Nej, vi behöver alla en vän som drar oss ur soffan och tvingar dig att ha kul trots allt som händer. Hon är snabb att säga ”skit också, låt oss gå ut!”, och hittar alltid en anledning att fira.

9 Den hälsosamma vännen

Hon kan ofta vara ganska irriterande (om du inte ligger så högt på hälsoskalan själv), men är utan tvekan bra för dig. Hon är uppe och hoppar tidigt på söndagar och tar dig med på powerwalks, vandringar eller yoga. Om du är lika hurtig själv är det ännu bättre – då har du den perfekta partnern i henne.

10 Familje-vännen

Här talar vi om en syster eller kusin som du kan titta på och höja på ögonbrynen med när din farbror blir för full eller din yngsta skriker för högt vid familjeträffen. Det är helt enkelt absolut nödvändigt.

11 Den ambitiösa, planerande vännen

Varje grupp av vänner har en – och den är bra, annars hade vi inte haft så mycket kul! Det är hon som älskar att planera stora och små evenemang i minsta detalj, och som alltid är full av idéer för vad man ska göra eller vart man ska gå vidare.

12 Vännen du kan slappa med

Det är bra att det inte alltid handlar om att träffas någonstans eller göra saker tillsammans, eller hur? Med den här vännen kan du ligga i soffan och ha ett skräp-TV-maraton. Ni är tillräckligt bekväma för att inte  vara rädda för små pauser i tystnad, för det är bra att ha varandra där oavsett om ni inte pratar hela tiden.

Av: Sara Flaaen Licius/KK Foto: TT

LÄS MER:

Att umgås med vänner bland det bästa du kan göra för hälsan

7 tips på hur du får vänskapen att hålla genom hela livet

Idrottspsykologen: Därför ska du träna med en kompis – eller flera