RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Ny studie: Här är det vanligast att vi hittar kärleken

01 aug, 2019 
Ute efter en relation men är osäker på var du ska leta? Forskare har nyligen kartlagt var det är vanligast att vi träffar kärleken – här är svaret.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är läskigt att leta efter kärlek, och ju längre vi skjuter på sökandet desto jobbigare blir det. Var ska man leta och hur ska man bete sig?

I en stor amerikansk studie har forskare vid Stanford university sökt svar på var kärlekspar vanligtvis träffas – och resultatet visar att internet är den mest populära mötesplatsen.

– Onlinedejting har inte bara normaliserats – det är normerande. Ritualen för hur man hittar en partner och hur man uppvaktar någon har förändrats. Folk förväntar sig nästan att man först tar kontakt via nätet, innan man ses i verkliga livet, säger Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, till SVT som först fått ta del av rapporten.

Resultatet har förändrats över tid

Studien heter How Couples Meet and Stay Together och är en stor studie som påbörjades redan för tio år sedan. Då släpptes en första version och med facit i hand kan vi nu konstatera att sättet att inleda relationer på har förändrats sedan dess.

Annons

2009 uppgav nämligen en majoritet att de träffat kärleken via gemensamma vänner (25 procent). Drygt 22 procent förklarade att de träffat sin partner online.

I en forskningsartikel, som just nu är under granskning, presenteras den uppdaterade version av studien – och där är det som sagt internet som dominerar rollen som kärleksförmedlare. Nu uppger 39 procent att de träffat sin partner online och 20 procent att de hittat kärleken med hjälp av gemensamma vänner. Här är hela resultatet:

Online: 39 procent

I en bar/på restaurang: 27 procent*

Genom vänner: 20 procent

Genom jobbet: 11 procent

Genom familjen: 7 procent

I grundskolan: 5 procent

I kyrkan: 4 procent

På collage: 4 procent

I grannskapet: 3 procent

*SVT uppger att forskarna vid Stanford poängterar att många av paren i den här kategorin har haft kontakt online först, för att senare stämma träff i verkligheten på en bar eller restaurang.

Omkring 4 000 vuxna (från 18 år och uppåt) svarade på studien 2009, och den senaste versionen som innehåller data från 2017 hade drygt 3 500 nya svarande. De tillfrågade har varit heterosexuella amerikanska par.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Det här borde du veta om din partner innan ni gifter er

4 tidiga tecken på att din partner inte är rätt för dig

Terapeuter: Mobilen hotar sexlivet och förstör kärleken

Annons