RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Metoo har förändrat dejtandet – till det bättre OCH sämre

13 dec, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Metoo har förändrat mycket i samhället och dejtandet är inget undantag. Vi har luskat i hur kvinnor och män tycker att metoo har förändrat sättet de dejtar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
#metoo – på 3 minuterBrand logo
#metoo – på 3 minuter

Nu har det gått drygt två år sedan metoo satte fart och vände på en hel del unkna stenar och drog fram trakasserande troll i ljuset. Mycket bra hände då och mycket bra händer fortfarande i spåren av metoo, men hur har det gått med dejtandet? Har det på något sätt förändrats efter metoo?

Svaret är ja. Det har hänt saker som har gjort dejtandet både bättre och sämre, visar en undersökning från dejtingsajten Match.

Kvinnors dejtande bättre efter metoo

Så många som nästan varannan svensk kvinna anser att dejtingen har förändrats efter metoo. Det som har blivit bättre är att kvinnorna upplever att de blir visade mer respekt nu, att allmänheten är mer engagerade i kvinnors rättigheter och att de nu är mindre rädda för att säga ifrån när de är på dejt.

Alla är dock inte lika övertygade om att det är till det bättre. Hela elva procent tycker att det har blivit sämre.

Männens beteende har förändrats

Bland de svenska männen ser det lite annorlunda ut. Där är det fler, 27 procent, som tycker att dejtinglivet har blivit sämre än de som tycker att det har blivit bättre, 21 procent.

Annons

En amerikansk Match-studie från i somras visar att hälften av de tillfrågade männen kände att metoo-rörelsen fick dem att förändra sitt beteende, inte bara när de dejtar, utan också på jobbet. Männen hade enligt undersökningen blivit försiktigare och noggrannare med att deras skämt och annat de säger på dejten var ok.

Nederländerna minst påverkade av metoo

Om man tittar ut i Europa ser man snabbt att metoo inte har påverkat dejtinglivet lika mycket överallt. I Nederländerna är det bara 14 procent som tycker att dejtinglivet har påverkats alls, och det är lika många som tycker att det har blivit sämre som tycker att det har blivit bättre.

Störst förändring för dejtande kvinnor verkar metoo har gjort i Spanien. Där är det hälften av kvinnorna som tycker att det har blivit en förändring och hela 36 procent tycker att det har blivit bättre. Även i Italien är det över 30 procent av kvinnorna som tycker att metoo har påverkat dejtandet positivt.

Foto: TT/Shutterstock

 

Läs mer: 

Nej, det är inte ”två år sedan metoo” – det är två år MED #metoo

Män nätdejtar för kärlek – kvinnor för tidsfördriv

Annons