RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Mellanbarnet är bäst – här är 9 bevis!

30 nov, 2017 
Föräldrarnas uppmärksamhet har en förmåga att hamna på de andra syskonen. MEN: Att vara den i mitten kommer också med en hel drös fördelar! Här är nio bevis!
Annons

När det pratas om syskonskaror och vem som är bäst av syskonen blir det ofta het debatt. Men den som sällan nämns är mellanbarnet.

Här är därför lite upprättelse till alla mellanbarn därute – ni är bäst! Här är några anledningar:

1. De får hela syskonupplevelsen

Vem vet hur det är att ha både storasyskon och småsyskon – om inte mellanbarnet? Det måste vara den ultimata positionen, att ha en som kan hjälpa, stötta och få en att känna sig ung när man blivit vuxen, och en som alltid är mindre och mer oerfaren än du!

Läs också: Problem med vikten? Skyll på dina syskon!

2. De både har och kan ge

Att ha storasyskon innebär att det finns någon där som kan guida en och ge råd, en förebild. Och att ha småsyskon innebär att man får axla den rollen själv och ge råden vidare. Dessutom – när de äldre flyttar hemifrån är du int ensam kvar för du har några yngre som fortfarande kommer att bo hemma längre än du.

Annons

Läs också: MåBra krossar 7 seglivade syskonmyter

3. De kommer undan med mer

via GIPHY

Per automatik har föräldrarna ofta fullt upp med att hålla de små undan fara och de äldsta borta från dumheter tills de flyttat hemifrån (ibland även efter det). Den som är i mitten får antagligen mer frihet av bara farten.

Läs också: Ny studie: Storasyskon blir oftare chefer

4. Varken först eller sist

Mellanbarn har fått oförtjänt dåligt rykte som säger att de inte får lika mycket uppmärksamhet från sina föräldrar. Men det behöver inte vara en dålig sak.

”Jag har alltid sett det som en positiv sak av två orsaker: När jag växte upp märkte jag att jag varken blev satt på en piedestal som min storebror eller blev curlad som mina yngre syskon. Det har gjort mig till en starkare person”, säger Gigi Engle, författare och sexualundervisare, till Huffington Post.

Läs också: 17 saker alla som vuxit upp med syskon känner igen

Annons

5. De blir experter på att kompromissa

via GIPHY

Ett mellanbarn vet att vägen till harmoni och lycka inte går genom att vara bossig eller se ner på andra människor. Istället är det kompromisser och samarbete som krävs för att komma framåt. Mellanbarn får lära sig att komma överens med både äldre och yngre.

Läs också: Så påverkar placeringen i syskonskaran dig

6. De kan alltid skylla på ”mellanbarnsyndrom”

Just fördomen om att det är synd om mellanbarn för att de inte får tillräckligt med uppmärksamhet från föräldrarna har bidragit till termen ”mellanbarnsyndrom”. Det innebär att de barn som ”hamnar i skymundan” ibland kan börja bete sig mer utåtagerande, trotsigt och märkligt i försök att få mer uppmärksamhet. Det finns till och med en del forskning som bevisar det. Men det innebär också att de alltid har en ursäkt för att göra lite som de vill… ;)

Läs också: Studie: Yngsta syskonet är roligast i familjen

Annons

via GIPHY

7.  Alltid i centrum

Tja, i alla fall på familjefoton. Sannolikt har mellanbarnet både längre syskon och kortare, och för en snygg uppställning får den som är mittemellan-lång också stå i mitten. Och bli fotots mittpunk och fokus!

Läs också: Studie: Yngsta syskonet är oftast favoritbarnet 

Mellanbarnet – alltid i mitten!

8. Fler att låna från!

Är ni födda relativt tätt har du som mellanbarn två garderober att låna kläder från! Du kan antagligen också cykla på både äldre och yngre syskons cyklar, och kanske med lite tur leka med lillebrors lego OCH låna storasysters nagellack. Så många valmöjligheter!

Läs också: 6 fördelar med att ha en egen syster

9. Bättre på allt. Punkt.

Medan många mellanbarn försöker vinna föräldrarnas uppmärksamhet genom uppror, bråk och genom att vara allmänt jobbiga, så finns det några som går rakt åt motsatt håll. Det innebär att man helt enkelt jobbar på att vara ”det bästa” barnet. Att vinna föräldrarnas gunst genom att vara snällast och lydigast, göra bäst ifrån sig i skolan och prestera.

”Jag lärde mig att cykla lika snabbt som mina äldre bröder, åka kälke lika snabbt och att bli lika bra på brädspel. Jag skulle göra vad de gjorde och minst lika bra. Samtidigt hjälpte jag till med de yngre barnen, matade, bytte blöjor och vaggade dem till sömns. Ren beslutsamhet hjälpte mig att göra allt”, säger journalisten Kathy Walsh till Huffington Post.

Läs också: Dina syskon kan vara viktigaste relationen i livet

Foto: IBL

Annons