5 tecken på att du lever med fel person

Psykolog Anna Bennich, par som bråkar

Ingen relation är perfekt och efter ett par år tillsammans kanske den blossande passionen är ett minne blott. Så hur vet man om det är dags att gå vidare eller kämpa för att hitta tillbaka till varandra? Psykologen Anna Bennich har stor erfarenhet av att hjälpa par i kris. Hon förklarar att det oftast är en längre process att komma fram till att ens partner inte är den rätta. Speciellt om man varit tillsammans länge.

Gift vid första ögonkastet – se trailern här
0:31

Efter reklamen: Gift vid första ögonkastet – se trailern här

(0:31)

Slå på ljud

— Det brukar vara en längre process av tvivel. Även om man har haft det dåligt under en period så kan det vara svårt att komma ifrån minnen från en bättre tid, och där spelar också hoppet en stor roll. Hopp är en bra sak att ha. Men ibland önskar vi så mycket att det ska vara bra att det tar lite för mycket tid att inse att det inte kommer bli så, säger Anna Bennich till Aftonbladet.

Hon menar att det finns en enkel måttstock på om en relation är sund eller inte.

– Om det har gått en ganska lång tid där det har känts mer jobbigt, smärtsamt och frustrerande än bra, och man dessutom känner att man gjort vad man kunnat, ja, då kan det vara dags att fundera på nästa steg. En relation innehåller nästan alltid jobbiga perioder, men sett över tid ska den inte vara mer smärta än lust.

5 tecken som tyder på att du lever med fel person

Här är Anna Bennichs fem punkter som indikerar att din partner kanske inte är "den rätte"

1. Ni har olika värderingar

Det kan vara bra att vara duktig på olika saker. En i relationen kanske är mer social och den andra är bättre på ekonomi. Då kan man komplettera varandra. Men att vara väldigt olika när det kommer till värderingar blir komplicerat. Det är svårt för en miljöpartist och en sverigedemokrat att vara tillsammans, i alla fall om man är engagerad i frågorna.

2. Du har börjat spana efter andra

Det är ganska vanligt att bli mer sårbar eller öppen för andras uppmärksamhet när man inte trivs i sin relation. Det är inte så ovanligt att man hamnar i otrohet och sen går skilda vägar – och så tänker man att vi hade skilts åt ändå, det hade bara tagit lite längre tid.

3. Du stannar enbart av rädsla för det okända

Man vet alltid vad man har. Det är lätt att bli rädd för en osäker framtid. Vad händer om jag tar fel beslut, eller blir alldeles ensam? Du kanske börjar bli äldre och vill ha barn, även sådana saker kan ju göra att man hänger i trots att man tvivlar.

4. Ni har inget gemensamt längre

Tiden har lett till att ni utvecklats åt olika håll. Eller så var ni alltid olika men ungdomsromans och småbarnsår har skuggat detta faktum. När livet ger mer utrymme vill ni olika saker. Den ena vill resa, den andra trivs bäst hemma. En vill lära sig nya saker, den andra är inte lika nyfiken.

5. Ni bråkar konstant om samma saker

Grälen avlöser varandra och leder aldrig till någon konstruktiv problemlösning. Gammalt groll dras upp gång på gång. Ni stångar pannorna blodiga för att få den andra att förstå eller ändra sig. Men ingen förändring har vare sig skett eller är i sikte – läget är låst.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Utvald läsning