Lever du i en A- eller H-relation?

Lever du i en A- eller H-relation?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Har du aldrig hört talas om skillnaden mellan en A- och en H-relation? Relationscoachen Michael Larsen förklarar det så här:

– I en-A relation har vi två individer som lutar sig mot varandra. Det saknas en djup förankrad individualitet och det enda som förenar är själva förhållandet – strecket i mitten av bokstaven A. Plockar man bort detta faller individerna, likt två takpelare som hänger mot varandra och som därför inte kan bära upp byggnadens tak.

En H-relation, å andra sidan, består av två självständiga individer som står stadigt på egen hand. Strecket i mitten av bokstaven H är platsen där individerna möts.

– Dessa personer känner sitt personliga värde och vet att deras liv inte faller samman om relationen tar slut. Relationen andas mognad, inte osunt beroende, säger Michael Larsen till Femina.se.

En A-relation är dock inte nödvändigtvis dömd att misslyckas. Så länge båda parter befinner sig på samma planhalva kan de leva lyckliga tillsammans. Men det är riskabelt att låta hela sitt självvärde och känslomässiga välmående vila i händerna på en annan person.

– Rädsla för ensamhet, att inte klara sig ekonomiskt, brist på självständighet och emotionell omognad kan ligga till grund för ett A-förhållande, säger Michael Larsen.

Läs även: 8 saker lyckliga par säger till varandra

Ser vi ett 50-tal år bakåt i tiden byggde många äktenskap på A-principen, inte minst då kvinnor till stor del var ekonomiskt beroende av sina äkta makar. Men i dag blir vi alltmer individualistiska.

Problem kan emellertid uppstå när den ena personen i förhållandet är mer självständig, medan den andra har ett större behov av att stödja sig mot sin partner.

– Om man lutar åt en A-personlighet i förhållandet och är tillsammans med en H-personlighet, är det en bra idé att börja jobba på sin emotionella mognad och utveckling som individ. Annars är risken stor för obalans, där en person känner sig mindre älskad och hamnar i underläge. När vi börjar jobba med oss själva kommer vi automatiskt att gå mot en H-inställning, säger Michael Larsen.

 

Mer från femina.se:

Intelligenta kvinnor är oftare singlar
8 hot mot ett lyckligt äktenskap

Mer innehåll från MåBra
Dela på: