RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Läsarberättelse: Jag blev uthängd – av min bästa vän

14 sep, 2020 
AvMåBra
kvinna som gungar i solnedgång
Mina förtroenden blev till anekdoter som min väninna underhöll andra med.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Dämpa din oro och ångest - 3 stegBrand logo
Dämpa din oro och ångest - 3 steg

Mette och jag hade känt varandra i 20 år och jag betraktade henne som en av mina bästa vänner. När vi var yngre var vi ute tillsammans och hade samma umgängeskrets, men efterhand som vi blev äldre, fick familj och jobb, upplöstes vårt lilla gäng.

När jag skilde mig för ett år sedan fångade Mette upp mig. Hon var själv frånskild och sa att det gav henne möjlighet till det bästa av två världar. Varannan vecka var hon fri att göra vad hon ville.

Mette var den mest utåtriktade av oss. Vi träffades när mina barn var hos sin pappa och ofta ville hon ut på stan. Vi hade alltid roligt. Hon var underhållande med alla sina berättelser om vänner och kollegor och hade ett humoristiskt öga för människor hon iakttagit och mött.

Ordnade en återträff

En kväll började vi prata om gamla tider och om vad som hade hänt med det gamla gänget. Mette beslöt spåra dem och hittade några gamla kompisar på facebook. Genast satte hon igång för att ordna en träff.

Annons

Jag kunde inte låta bli att le. Mette var verkligen effektiv och jag såg fram emot att träffa gamla vänner igen. Anton, min gamla förälskelse, skulle också komma.

Vi hade haft ett gott öga till varandra men tajmingen hade varit usel. Kanske var Anton singel? Jag sköt ifrån mig tanken. Det var ju inte för att hitta en ny partner som vi skulle träffas.

Vi samlades på vår stampub i centrum. Stämningen var god och vi hittade snabbt tillbaka till varandra. Det talades om barn och äkta hälfter, expartners och inte minst om gamla goda tider.

Berättade historier om mig

Mette underhöll i vanlig ordning om folk och fä. Jag upptäckte med stigande nervositet att Anton var singel och att han vände sig mot mig mest hela kvällen.

Jag gick hem ganska tidigt eftersom jag skulle jobba följande dag. På vägen ut drog mig Anton till sidan. Han ville träffa mig och jag svävade hem som på små moln.

Vår dejt föll väl ut och det kändes naturligt att bjuda hem Anton. När vi satt bredvid varandra i min soffa, tyckte han jag var lika rolig och underbar som när vi var unga. Jag svarade leende att han lät förvånad och det bekräftade han att han var. Efter att jag gått hem från puben kvällen för återträffen, hade nämligen Mette underhållit sällskapet med några inte så smickrande historier om mig.

Annons

Det var upplevelser som jag delgett henne i förtroende och som nu fått en tvist och vidarebefordrats till våra ungdomsvänner för ett gott skratt.

Hon hade bland annat roat med några olyckliga nätdejter som jag haft kort efter min skilsmässa. När hon förstod att Anton ville träffa mig igen, fortsatte hon med att berätta om upptakten till min skilsmässa då min man hade sagt till mig att han inte kunde fortsätta att leva tillsammans med en så kall och kärlekslös kvinna. I verkligheten hade min man träffat en annan kvinna, men den lilla detaljen hade Mette utelämnat.

Jag kände mig förrådd

Jag var chockad och konfronterade Mette följande dag. Hon skrattade och avfärdade det med att det ju bara hade varit på skoj. Hon begrep inte att det var ett svek och att jag kände mig utsatt och förrådd.

Det gick upp för mig att jag, precis som hennes kollegor, blev reducerad till en lustig anekdot, så snart jag vände ryggen till.

Vi träffades ett par gånger till efter det, men vänskapen överlevde inte.

Däremot träffar jag numera Anton varje dag.

/Marie

Foto: TT

LÄS MER:

Läsarberättelse: Vår 15-årige son blev pappa

Läsarberättelse: Mina föräldrar lever i misär

Läsarberättelse: Min mamma väntar barn med min pojkvän

Annons