RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Går det bra på jobbet? Då ökar risken för skilsmässa – om du är kvinna

05 mar, 2020 
Karriärskvinna som ligger i skilsmässa
Kvinnor med toppjobb skiljer sig i betydligt större utsträckning än män i samma positioner. Hela tio procent har skilt sig efter tre år i karriärstoppen.
Annons

För kvinnor med arbete i topp-positioner på företag är risken betydligt större att relationen slutar i skilsmässa jämfört med män med samma typ av arbete, det visar forskning från Stockholms Universitet.

10 procent av karriärskvinnor är skilda efter tre år

Anledningen till att så många som tio procent av kvinnorna skilde sig efter tre år med toppjobb lär ska ha berott på att karriärskvinnorna levde i ojämställda förhållanden. Gemensamma nämnare i dessa förhållanden var också stor ålderskillnad mellan paret i relationerna och att kvinnorna hade varit de som tillbringade mest tid hemma med barnen.

Störst risk att skilja sig var det i par där kvinnan började tjäna mer än 60 procent av parets totala inkomster. Efter att paret tidigare tjänat ungefär lika mycket.

Jobben som man tittade på i studien var vd-poster i stora företag, riksdagsledamöter och kommunstyrelseordförande-tjänster. Forskarna i studien menar att det är negativt för samhällsekonomin att de flesta väljer att leva i relationer där mannens karriär hamnar i huvudfokus.

Annons

Hos kvinnor ökar stressen oavsett

Studien ger till viss del också en förklaring till att kvinnor upplever att de är väldigt stressade i större utsträckning än män. Män med toppjobb stöttas – trots att det ofta ökar stressen hos kvinnan i familjen. För kvinnor med toppjobb skapas mer stress i parrelationer, en stress som alltså till slut kan sluta med att man väljer att gå isär. Vilket skapar ännu större stress …

För den som vill göra karriär och försöka undvika att hamna i skilsmässofällan finns det egentligen bara ett par saker man kan tänka på. Dels att välja rätt partner från början, någon som kan stötta och acceptera i alla lägen. Dels att vara tydlig med vilken typ av karriär man vill göra redan i början av förhållandet, så att man är överens om det och kan jobba mot uppsatta mål tillsammans.

Källa: Yle Foto: TT

LÄS MER:

Chefens tips: Så gör du karriär – utan att bränna ut dig

Forskare: Det här ökar risken för skilsmässa – med 75 procent

6 viktiga frågor du bör ställa dig innan du begär skilsmässa

Annons