Känner du tvivel i din relation? Här är psykologens tips

5 tecken på att du ha träffat den rätta
Slå på ljud

När nyförälskelsens rosa skimmer har lagt sig och vardagen flyttar in i en relation är det inte alls ovanligt att man börjar tvivla på om man är tillsammans med rätt person. ”Pirret” kanske är borta, och har ersatts av en trygghet som kan upplevas som tristess – och kanske börjar partnern bli mer och mer avslappnad när ni är tillsammans och du får känslan av att hen inte bryr sig längre?

Varje vecka besöker psykologi- och relationsexperterna Anna Bennich och Nisse Edwall TV4:s Nyhetsmorgon och pratar om vanliga relationsproblem, och nyligen var temat just tvivel.

Anna Bennich: Vi får ett tunnelseende

Tittarnas frågor vällde in och experterna gjorde vad de kunde för att svara på så många som möjligt.

– Jag tror vi alla kan känna igen på något sätt att när vi börjar tänka på nånting, så uppmärksammar vi det mycket mer. Blir man gravid till exempel så ser man plötsligt barnvagnar överallt, trots att man aldrig tänkt på det tidigare. Vi får som ett sorts tunnelseende på det som vi börjar fundera på, säger psykologen Anna Bennich.

Så när man börjar störa sig på något litet hos sin partner är det lätt att de tankarna får oproportionerligt stort utrymme. Hon menar att det dels kan bero på att det ligger något större problem och skaver bakom, och att tvivlen inte egentligen handlar om att du stör dig på din partners högljudda tuggande. Men det kan även bero på att du är en person som lätt får tviveltankar, inte bara när det gäller relationer.

– Man kanske ska börja jobba med sig själv, och tänka ”varför blir det så här att jag tröttnar?” ”Varför känner jag att det blir tråkigt?” Det kan ju vara så att det inte är något som har med partnern att göra, säger Nisse Edwall.

Ingen kommer någonsin vara perfekt

Han tillägger att det är viktigt att inte låta ens tvivel gå ut över partnern om det inte finns belägg för det, för det skapar bara en otrevlig stämning i relationen som kan göra större skada än tvivlen i sig.

När det gäller sidor hos sin partner som man kanske inte är så nöjd med, så tipsar Anna Bennich om att man kan ”kvitta” dessa mot dåliga egenskaper hos sig själv: Hen kanske är dålig på att ta ut soporna, men du glömmer ofta att mata hunden etc.

Hon vill också poängtera att ingen är perfekt – även om du stör dig på din nuvarande partners dåliga humor eller snarkningar så finns det inget som säger att nästa partner inte kommer komma dåligt överens med din familj eller ha dålig andedräkt.

Slösa inte bort livet

En läsare beskriver att hon har ett sömnigt äktenskap utan både konflikter och kärlek, hon har funderat på skilsmässa men är samtidigt rädd att gräset inte är grönare på andra sidan. De har tre tonårsbarn ihop, och hon undrar om de inte borde hålla ihop ett tag till – samtidigt som hon inte vill slösa bort år av sitt liv.

– Att slösa bort livet är en värdelös känsla! Jag brukar tänka ibland på hur det är i början av en relation när man är nyförälskad. Det är inte bara att man är kär och knäpp på grund av hormoner, utan också att man gör sig till för varandra. Man sätter på sig make up, tar på nån parfym och har fina kläder. Såna saker är värda att ta med sig i en relation även när det blivit lite slentrian, säger Nisse Edwall.

Han tillägger att ett sätt att inte slösa bort sitt liv är att inte slösa bort sina relationer.

Nästa fråga får Anna Bennichs varningsklockor att ringa – se hela inslaget i Nyhetsmorgon nedan:

Foto: TV4, TT

Läs mer:

7 enkla sätt att förbättra er relation

5 relationsfällor som ofta leder till skilsmässa

5 faktorer som avslöjar om relationen kommer att hålla

Utvald läsning