Kämpa eller skiljas? Här är expertens råd

Kämpa eller skiljas? Här är expertens råd

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Livet går upp och ner, så även förhållanden. Ibland kan det kännas som om man tappat kontakten med varandra, man kanske inte ens gillar varandra längre. Är det så här en längre tid är det logiskt att börja fundera över vad man egentligen vill med relationen. Ska man kämpa för en förändring, eller är det bästa att avsluta och gå vidare, utan varandra? Hur ska man veta vad som är bäst?

– Ett sätt att hjälpa sig komma fram till ett beslut är att tänka igenom om man är motiverad att jobba med relationen, det vill säga om man är villig att göra det som krävs för att få till nödvändiga förändringar. Det kan till exempel innebära att gå i parterapi, jobba mindre, arbeta med sina egna rädslor för närhet, förändra hur man kommunicerar med varandra och så vidare. Dessutom är man två i en relation. Båda behöver vara villiga att jobba för en förändring, säger MåBras psykolog Anna Bennich Karlstedt.

Läs också: ”7 tecken på att du är i ett ensidigt förhållande”

Ett sätt att ta reda på vad man själv vill, om man är osäker, är att spalta upp fördelar och nackdelar med relationen.

– Ofta när vi känner starkt negativa känslor och missnöje i en relation, så kan det vara svårt att se klart. Starka känslor gör ofta att man förstorar det negativa, och inte ser det positiva som finns. Därför är det bra att konkretisera vad det är som inte fungerar, och sedan vara lika konkret kring vad som faktiskt funkar. Man ska må mer bra än dåligt i en relation, i alla fall sett över tid. Det här kan hjälpa dig att se förhållandet lite mer i ett helhetsperspektiv.

Går förhållandet att förändra?

Fråga dig också om det kan finnas en möjlig väg till en förändring.

– Har du varit tydlig gentemot din partner med vad du inte tycker fungerar? Återkommande gräl och missnöje om vardagssaker har ofta andra djupare orsaker, till exempel. Har du berättat om vad du längtar efter, och saknar? Har ni inte försökt lösa situationen är det ofta väl värt att prova det.

Var inte rädd för att ta hjälp av en parterapeut

Ibland kan det bästa vara att ta hjälp av en parterapeut. Många kan vara rädda för det, en vanlig orsak är att man tänker att terapeuten ska döma ut relationen och säga att ”det är lika bra ni skiljer er”.

– Men så säger vi sällan. Vi är till för att ställa frågor som gör att man kommer vidare i sina egna reflektioner och ge verktyg till kommunikation.

Gör en konsekvensanalys

Det är också vanligt att man är rädd att väcka den björn som sover, att det ska bli ännu sämre om man öppet pratar om problemen. I själva verket är det nästan alltid tvärtom. Ofta underskattar man i stället vilka konsekvenserna kan bli av att blunda för problemen, eller att inte ta professionell hjälp när man behöver. Gör också en konsekvensanalys utifrån båda scenarierna; dels att du fortsätter i relationen och dels att ni går skilda vägar.

–  Vad kommer du ha respektive inte ha i ett fortsatt förhållande? Och vad kommer du få respektive förlora vid en separation? Det låter lite torrt kanske, men det kan också hjälpa till att se vilken skål som väger tyngst.

Kämpa när …

… ni ännu inte försökt få till en förändring tillsammans.

… argumenten för att hålla ihop fortfarande väger tyngre än argumenten för att gå skilda vägar.

… båda vill fortsätta vara ihop.

… ni fortfarande kan känna värme och omtanke gentemot varandra.

… båda är beredda att göra de förändringar som behövs – för att relationen ska hålla.

Separera när …

… ni försökt få till en förändring under en längre tid, men inte lyckats med det.

… det finns mycket förakt med i bilden, som kränkande ord och handlingar.

… ni utvecklats åt olika håll, när det gäller livsvärderingar och livsmål.

… bara den ena vill ha en förändring och den andra är omotiverad.

… ni inte känner några positiva känslor för varandra.

Foto: IBL

 

 

Dela på: